woensdag, 03 december 2014 00:00

Lezing op Landgoed Wickenburgh: Het verhaal van de 'Diepenveen'

Op 27 oktober 1873 valt in de omgeving van Diepenveen bij Deventer een meteoriet “met een verblindend licht en onder heftig sissen”. Landarbeider Albert Bos en zijn vrouw lopen naar de plaats waar de meteoriet is neergekomen. In een kuil van bijna een halve meter diep zien ze een zwarte steen liggen, nog warm. Ze besluiten de steen mee naar huis te nemen. Pas 139 jaar later, in 2012, wordt de ‘vergeten’ meteoriet onderzocht. 

Het blijkt te gaan om een uniek stukje materiaal uit de begintijd van het zonnestelsel. Wat kunnen meteorieten ons eigenlijk vertellen? Is het waar dat de dinosauriërs ongeveer 65 miljoen jaar geleden uitstierven door de inslag van een grote meteoriet? Wat is de kans nu op een inslag, en kunnen we dit met onze huidige technologische middelen voorspellen of voorkomen?

Landgoed Wickenburgh presenteert in samenwerking met Theater Aan de Slinger een reeks inspirerende Cultuur & Wetenschap lezingen op zondagmiddagen. De lezingen vinden plaats op het historische landgoed. Op zondag 14 december brengt spreker drs. Niek de Kort het verhaal van 'De Diepenveen'.

Spreker: Niek de Kort

Niek de Kort studeerde Sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Met veel overtuiging en inzet deelt hij zijn kennis, onder andere door het geven van voorlichting over techniek en wetenschap en het ontwikkelen van lesmateriaal voor basis- en middelbare scholieren. Hij levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het toegankelijk maken van wetenschap voor een breder publiek.

Locatie Landgoed Wickenburgh en aanvang

De lezing vindt plaats op Landgoed Wickenburgh, Wickenburghseweg 17 in ‘t Goy. Klik hier voor een routebeschrijving. U bent welkom vanaf 13.00 uur, de lezing is van 13.30 tot 15.00 uur in het landhuis. Er kunnen maximaal 50 bezoekers aanwezig zijn bij een lezing. Elke lezing wordt afgesloten met een informele borrel in de prachtige Herenkamer. Een drankje na afloop van de lezing is inbegrepen.

Lezingen Cultuur en Wetenschap

Landgoed Wickenburgh presenteert in samenwerking met Theater Aan de Slinger een reeks inspirerende lezingen op zondagmiddagen. De lezingen vinden plaats op het historische landgoed. Landgoed Wickenburgh ligt tussen de boomgaarden in ’t Goy, in de luwte van Houten. Een prachtige groene en rustige omgeving, met het landhuis als middelpunt. De lezingen bieden een inkijk in de wereld van cultuur en wetenschap, met elke bijeenkomst een ander onderwerp en spreker. De markante sprekers, specialisten binnen hun vakgebied, delen met enthousiasme hun kennis met u. Het in 2012 ingrijpend gerenoveerde landgoed is een sfeervolle en authentieke plek voor de lezingen. Met afsluitend een borrel, waar de spreker ook bij wordt uitgenodigd, heeft u een informatieve en aangename middag bij de lezingen van Cultuur & Wetenschap.

Ticketverkoop

Tickets zijn te koop via de website www.theateraandeslinger.nl, telefonisch (030 – 63 51 024) of per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Indien nog beschikbaar, zijn tickets ook te koop op de dag zelf aan de kassa bij Landgoed Wickenburgh.