zondag, 25 januari 2015 12:15

Lezing: Nieuwe ontdekkingen in de catacomben van Rome

Landgoed Wickenburgh presenteert in samenwerking met Theater Aan de Slinger een reeks inspirerende Cultuur & Wetenschap lezingen op zondagmiddagen. De lezingen vinden plaats op het historische landgoed. Op zondag 8 februari vindt de bijeenkomst Nieuwe ontdekkingen in de catacomben van Rome plaats.

De catacomben van Rome zijn uitgehakt door de eerste christenen. Zij begroeven er hun doden. De catacomben bestaan uit een complex netwerk van onderaardse grafkamers en gangen. Die gangen vertakken zich kilometers lang en soms op wel vijf verschillende niveaus onder het aardoppervlak. In de catacomben zijn prachtige voorbeelden van de alleroudste christelijke kunst bewaard gebleven. Een bezoek aan de catacomben is dan ook een soort reis in de tijd. Fascinerend is dat men de leef- en voorstellingswereld van de eerste christenen nog altijd op het spoor kan komen.

In deze lezing gaan we aan de hand van beeldmateriaal uit de catacomben terug naar de lang-vervlogen, maar nog altijd niet geheel verdwenen wereld van de eerste christenen.

Spreker: Prof. dr. Leonard V. Rutgers

Leonard Rutgers is archeoloog en godsdiensthistoricus. Hij is hoogleraar Late Oudheid op de Universiteit Utrecht en deed jarenlang onderzoek in de catacomben van Rome. Vooral vanwege het toepassen van nieuwe natuurwetenschappelijke onderzoeksmethoden krijgen zijn ontdekkingen ook internationaal veel aandacht. Rutgers’ passie voor de archeologie in brede zin blijkt verder uit zijn wekelijkse column in het FD, die is na te lezen op zijn blog.

Locatie Landgoed Wickenburgh en aanvang

De lezing vindt plaats op Landgoed Wickenburgh, Wickenburghseweg 17 in ‘t Goy. Let op: benader de oprijlaan van het landgoed via de inrit aan de Hoogdijk en niet via de Wickenburghseweg. Klik hier voor de routebeschrijving op de site van Wickenburgh. U bent welkom vanaf 13.00 uur, de lezing is van 13.30 tot 15.00 uur in het landhuis. Er kunnen maximaal 50 bezoekers aanwezig zijn bij een lezing. Elke lezing wordt afgesloten met een informele borrel in de prachtige Herenkamer. Een drankje na afloop van de lezing is inbegrepen.

Lezingen Cultuur & Wetenschap

Landgoed Wickenburgh presenteert in samenwerking met Theater Aan de Slinger een reeks inspirerende lezingen op zondagmiddagen. De lezingen vinden plaats op het historische landgoed. Landgoed Wickenburgh ligt tussen de boomgaarden in ’t Goy, in de luwte van Houten. Een prachtige groene en rustige omgeving, met het landhuis als middelpunt. De lezingen bieden een inkijk in de wereld van cultuur en wetenschap, met elke bijeenkomst een ander onderwerp en spreker. De markante sprekers, specialisten binnen hun vakgebied, delen met enthousiasme hun kennis met u. Het in 2012 ingrijpend gerenoveerde landgoed is een sfeervolle en authentieke plek voor de lezingen. Met afsluitend een borrel, waar de spreker ook bij wordt uitgenodigd, heeft u een informatieve en aangename middag bij de lezingen van Cultuur & Wetenschap.

Ticketverkoop

Tickets zijn te koop via de website www.theateraandeslinger.nl, telefonisch (030 – 63 51 024) of per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Indien nog beschikbaar, zijn tickets ook te koop op de dag zelf aan de kassa bij Landgoed Wickenburgh.

http://www.leonardrutgers.nl/vz/