maandag, 09 januari 2017 09:19

Lezing Russisch Realisme rond Ilja Repin 1870 - 1900

Maak op donderdag 9 februari bij de lezing ‘Russisch Realisme rond Ilja Repin 1870 - 1900’ kennis met het wonderlijke gezelschap Peredvizhniki. Peredvizhniki was een groep kunstenaars die de Russische kunstwereld aan het einde van de 19de eeuw op zijn kop zette.

Verscheidene schilders verenigde zich in 1870 als reactie op de artistieke uitgangspunten en productie van de Keizerlijke Kunstacademie van St. Petersburg. Deze kunstenaars streefden gezamenlijk naar onafhankelijkheid van de staat. De schilders wilden vrij zijn in het werk dat ze maakten en waar ze dat tentoonstelden. Ze noemden zich ‘Peredvizhniki’, ofwel de zwervers of trekkers. Tot de leden behoorden grote schilders als Ilya Repin, Vladimir Makovsky en Valentin Serov. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst.

De schilders beeldden thema's uit als sociaal onrecht, armoede en honger. De lezing die op donderdag 9 februari van 13.30 tot 15.00 uur plaats vindt biedt u de kans om meer te leren over het Russisch realisme.

De lezing is in het leven geroepen ter aanleiding van de tentoonstelling ‘Russisch Realisme rond Repin’ in het Drents Museum te Assen. Met de voorkennis die deze lezing u geeft, zal uw bezoek aan de tentoonstelling een andere dimensie krijgen. Aanmelden kan op www.vanhoutenenco.nl. Meer informatie? Cursus&co is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.30-12.00 uur bij ‘van Houten&co’, Onderdoor 160, Houten. Tel. (030) 7001 525 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Cursus&co is onderdeel van ‘van Houten&co’.