maandag, 07 april 2014 08:29

Omzetten broeihopen voor ringslangen.

Afgraven oude broeihoop Afgraven oude broeihoop

Op zaterdag 6 april heeft de ringslangenwerkgroep Houten de broeihopen voor de ringslangen weer opgebouwd in Nieuw Wulven. De oude broeihopen worden eerst doorzocht op eierschalen die geteld worden. Door het aanleggen van broeihopen wordt voor de ringslangen die in Houten zijn waargenomen gunstige voortplantingsomstandigheden gecreƫerd.

De ringslang is een beschermde slang die voorkomt in enkele delen van Nederland, waaronder Houten en dan met name aan de noordkant. Deze slang heeft een bruingrijze tot zwartgrijze kleur, een witte buik met zwarte vlekken. Aan dit buikpatroon is iedere slang te herkennen. De ringslang heeft twee halve maanvormige vlekken in zijn hals en dankt hier zijn naam aan.

De gemiddelde lengte is ongeveer een meter, de maximale lengte is twee meter. Mannetjes worden 90-100 centimeter, vrouwtjes 120-140 centimeter. De ringslang is niet giftig en voedt zich vooral met amfibieƫn zoals kikkers, en kleine zoogdieren.

Overigens mag een ringslang alleen worden gevangen door een deskundige, die daar een vergunning voor heeft. Meldingen van ringslangen kunt u doorgeven aan de Milieu Werkgroep Houten t.a.v. Peter van Wieringen.

Meer informatie kun je hier vinden: http://milieuwerkgroephouten.nl/content/werkgroepen/ringslangenwerkgroep.html