Aankondigingen

Altijd al willen weten hoe het spoor eigenlijk werkt? Wat er allemaal nodig is om een trein te laten rijden? Tijdens het evenement Techlab XL staat het hele Spoorwegmuseum in het teken van de techniek achter de trein. Daarvoor moeten wel de handen uit de mouwen! Met allerlei spannende demonstraties en uitdagende proeven ontdek je de geheimen achter de werking van de trein. Ga aan de slag en probeer alles uit rond de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen.Evenement Techlab XL: 22 t/m 30 oktober 2022

Werkstations
Het ziet er heel vanzelfsprekend uit, een rijdende trein. Hij heeft wielen, krijgt elektriciteit via de bovenleiding en rijdt op rails. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Het Spoorwegmuseum opende in 2017 het Techlab waar je, door het doen van allerlei proefjes, alles zelf kan ontdekken. Tijdens het evenement Techlab XL doen we er nog een schepje bovenop. Door het hele museum vind je verschillende grote werkstations waar je volop experimenten kan uitvoeren. 

Activiteiten
Lukt het jou bijvoorbeeld om iets weg te schieten met behulp van stoom of luchtdruk? Kun je zelf een stroomkring maken? Ontdek op een speciale testbaan wat voor invloed luchtweerstand en wrijving hebben op de snelheid van een trein. En waarom hebben stoomlocomotieven eigenlijk grote èn kleine wielen? Door aan de wielen te draaien merk je dat vanzelf. Over wielen gesproken, hoe wordt een heen- en weergaande beweging van drijfstangen omgezet in een draaiende beweging? Klinkt ingewikkeld, maar het Spoorwegmuseum laat het zien.

Trein trekken
Treinen zijn enorm zwaar, er is dus veel kracht nodig om hem in beweging te krijgen. Zou jij dit in je eentje voor elkaar kunnen krijgen? We zetten een trein voor je klaar zodat jij hem van zijn plek kan trekken. Lukt het je niet zelf, dan proberen we het met z’n allen!

De Wereldwinkel eert de viering van Keti Koti op 1 juli, de afschaffing van de slavernij. Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’ en is van oorsprong een Surinaamse feestdag. 

Nieuwsgierig? Kom en doe mee met de Nationale Nachtvlindernacht! Elk jaar worden in heel Nederland de nachtvlindersoorten bekeken en geteld, zodat we weten hoe het met de nachtvlinders gaat. Alle soorten worden uitgezocht en doorgegeven aan www.waarneming.nl en die gegevens gebruikt De Vlinderstichting.

Aankondigingen

Geeft het maken van je kerstmenu je kerststress?  Nergens goed voor! Kom naar de workshop (K)ook voor jou Kerstmenu op woensdag 7 december, georganiseerd door Cursus&co!

Heb jij ook zin om jezelf uit te dagen op hiphop muziek? Nieuwe moves te leren of te verbeteren als je al ervaring hebt? Doe dan mee met de breakdance lessen in jongerencentrum Enter, georganiseerd door Cursus&co van ‘van Houten&co’.

The  Work-Shop heeft voor de komende periode weer een aantal leuke work shops en activiteiten op het programma staan:The  Work-Shop heeft voor de komende periode weer een aantal leuke workshops en activiteiten op het programma staan:

Aankondigingen

Jeugdtheater: past perfect in elke schoen
Theater Artemis maakt absurdistisch en prikkelend theater. Op zo 11 dec spelen ze in Houten.

Drie parochiekoren verzorgen op zondagmiddag 18 december om 14.30 uur een prachtig en vrolijk Kerstconcert in de RK kerk aan de Loerikseweg 12 in Houten. Dit kerstconcert heeft als titel ‘Een Kerstverhaal’.

Op vrijdag 16 december luidt muziekvereniging KNA de kerstperiode in met een sfeervol kerstconcert. De uitvoering vindt plaats om 20.00 uur in de RK Kerk aan de Loerikseweg in Houten en is gratis toegankelijk.

Aankondigingen

Tot 14 december is in het gemeentehuis van Houten het LEGO-gebouw Huis Oud Wulven te zien. Het object is gebouwd door Houtenaar Wim Erwich.

Ben jij de laatste tijd nog in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld geweest? Kom langs en bekijk de start van een nieuw seizoen met exposities. De aftrap is gedaan met “Bloemen&Boeddha's” van Charlotte van Zwol.

Op 17 en 18 september 2022 exposeert Fotoclub Perspektief samen met Ars Peintura in het Moluks Kerkelijk Centrum

Aankondigingen

.Zaterdag 26 november is er van 10 tot 13 uur ‘Open Inloop’ bij FabLab Houten. Iedereen kan komen uitproberen (tinkeren) bij dé digitale werkplaats van Houten.Maak je eigen 3D-ontwerp en print het. Of maak een 2D ontwerp voor lasersnijden of -graveren.

Op zaterdag 10 december, van 11.00 tot 16.00 uur, staat het Fort WKU volledig in het teken van een heuse kerstfair. Het Fort wordt weer in de kerstsfeer gebracht en er is weer een mix van gezellige kramen met voor ieder wat wils.

Geef je team nu op voor de gezelligste Winter competitie van Houten! De Curling Competitie! Word jij dit jaar met vrienden, familie of collega's de winnaar?

Aankondigingen

Vrijdagavond 4 november is er weer een disco voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, Zonnehout 36 in Houten.

Na het succes van de eerste editie Oktoberfest Oude Dorp, is de Ondernemersvereniging dit jaar op 20 augustus terug met de zomerse variant; Bierfest! Het jaarlijkse dorpsfeest op het Oude Dorp in Houten wordt op de laatste zaterdag van de zomervakantie omgetoverd tot een grote biergarten.
Van 14:00 - 00:00 uur staan blaaskapellen uit de regio op het podium om er met jullie een feest van te maken.

Toegang: 18+ 
Reserveer hier je kaarten:https://bierfestoudedorp.eventbrite.nl

Geniet in september van een bijzondere horeca beleving op een historische locatie nabij Bunnik.Vanachter het - normaliter - gesloten hekwerk zie je een klein stukje van dit geheimzinnige fort liggen. Met bijna 32 hectare aan prachtig natuurgebied is Rijnauwen weliswaar een populair wandelgebied, maar het fort is voor de meesten een nog onbezochte parel.

Aankondigingen

Heb je interesse in couture en wil je meer weten over de iconische modeontwerper Balenciaga? Op 8 december van 19.30 tot 21.00 uur organiseert ‘van Houten&co’ een lezing in het Huis van Houten door Lisette le Blanc, die de ontwikkeling van zijn oeuvre zal laten zien en een inkijkje geeft in zijn leven.

Wil jij graag in een leuke sfeer andere twintigers en dertigers ontmoeten in Houten? Kom dan naar de maandelijkse ‘Feel Good Food Club’. Houtenaren tussen 24 en 35 jaar kunnen één vrijdag per maand een vorkje meeprikken in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld.

Op woensdag 23 november gaat ‘van Houten&co’ samen met enthousiaste partners inspiratie voor een mooier en socialer Houten halen, brengen en delen! Van 19.30 tot 21.30 uur kun je in De KrachtFabriek deelnemen aan een avondvullend programma boordevol energie en inspiratie.