Aankondigingen

Altijd al willen weten hoe het spoor eigenlijk werkt? Wat er allemaal nodig is om een trein te laten rijden? Tijdens het evenement Techlab XL staat het hele Spoorwegmuseum in het teken van de techniek achter de trein. Daarvoor moeten wel de handen uit de mouwen! Met allerlei spannende demonstraties en uitdagende proeven ontdek je de geheimen achter de werking van de trein. Ga aan de slag en probeer alles uit rond de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen.Evenement Techlab XL: 22 t/m 30 oktober 2022

Werkstations
Het ziet er heel vanzelfsprekend uit, een rijdende trein. Hij heeft wielen, krijgt elektriciteit via de bovenleiding en rijdt op rails. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Het Spoorwegmuseum opende in 2017 het Techlab waar je, door het doen van allerlei proefjes, alles zelf kan ontdekken. Tijdens het evenement Techlab XL doen we er nog een schepje bovenop. Door het hele museum vind je verschillende grote werkstations waar je volop experimenten kan uitvoeren. 

Activiteiten
Lukt het jou bijvoorbeeld om iets weg te schieten met behulp van stoom of luchtdruk? Kun je zelf een stroomkring maken? Ontdek op een speciale testbaan wat voor invloed luchtweerstand en wrijving hebben op de snelheid van een trein. En waarom hebben stoomlocomotieven eigenlijk grote èn kleine wielen? Door aan de wielen te draaien merk je dat vanzelf. Over wielen gesproken, hoe wordt een heen- en weergaande beweging van drijfstangen omgezet in een draaiende beweging? Klinkt ingewikkeld, maar het Spoorwegmuseum laat het zien.

Trein trekken
Treinen zijn enorm zwaar, er is dus veel kracht nodig om hem in beweging te krijgen. Zou jij dit in je eentje voor elkaar kunnen krijgen? We zetten een trein voor je klaar zodat jij hem van zijn plek kan trekken. Lukt het je niet zelf, dan proberen we het met z’n allen!

De Wereldwinkel eert de viering van Keti Koti op 1 juli, de afschaffing van de slavernij. Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’ en is van oorsprong een Surinaamse feestdag. 

Nieuwsgierig? Kom en doe mee met de Nationale Nachtvlindernacht! Elk jaar worden in heel Nederland de nachtvlindersoorten bekeken en geteld, zodat we weten hoe het met de nachtvlinders gaat. Alle soorten worden uitgezocht en doorgegeven aan www.waarneming.nl en die gegevens gebruikt De Vlinderstichting.

Aankondigingen

De Techniekfabriek begint met de  laatste reeks workshops van dit schooljaar! De nieuwe reeksen workshops Techniek en Computer starten in de week van 3 april met 5 groepen voor Techniek en 4 groepen voor Computer, op verschillende niveaus.

Duurzaam eten. Je hoort er veel over, maar hoe doe je dat? ‘van Houten&co’ organiseert op woensdagavond 19 april een kookworkshop waarin dit centraal staat.

The Workshop organiseert de volgenden cursussen en workshops:

Aankondigingen

Zaterdag 25 maart 2023 gaat fanfare Kunst na Arbeid (KNA) zangeres Esther van Hees begeleiden tijdens een fantastisch avondvullend benefietconcert in het theater aan de Slinger. De volledige opbrengst zal worden besteed aan geweldig maatschappelijk doel; voor de bewoners van het verzorgingstehuis ‘Houtens Erf’, waarvoor de afgelopen jaren bijzonder moeilijk zijn geweest.

Bericht van Aan de Slinger met daarin aandacht voor het theaterconcert van de tributeband van TOTO, het cultuurfeest van 8 maart en het filmprogramma. 

Zangkoor Sabra gaat  op 2 april hun Passion  opvoeren in H. Michaëlkerk te Schalkwijk.

Aankondigingen

Hoe ga je van een foto ter inspiratie naar een eigen beeld, een eigen handschrift? Zonder na te tekenen? Dat was in oktober 2022 de opdracht voor de dinsdagavondgroep van Ars Peintura om met het thema 'sprookjes en fabels’ een werk te maken. 

 Veel Schalkwijkers hebben hun kerststal dit jaar een aantal weken tentoongesteld in de H. Michaëlkerk. Het is een prachtige tentoonstelling geworden waar iedereen kan komen kijken.

Tot 14 december is in het gemeentehuis van Houten het LEGO-gebouw Huis Oud Wulven te zien. Het object is gebouwd door Houtenaar Wim Erwich.

Aankondigingen

Op  zaterdagavond  15 april  Open Podium voor amateurzangers. Inschrijving op de avond zelf. Jong of oud, beginner of ervaren, je bent allen welkom om je stem te laten horen in een ontspannen setting. Of alleen lekker komen luisteren mag natuurlijk ook.

Op 16 april kun je weer meedoen met de Linieloop. Kies uit 6 en 10 kilometer wandelen, 6 en 10 kilometer of 10 mijl hardlopen.

NK Tegelwippen 2023. Gemeente Houten trapt samen met Houtense Bijzaken af op 25  maart tussen 10 en 14 uur op het Rond Doe ook mee en maak Houten groener en biodiverser!`

Aankondigingen

Op 10 maart 2023 organiseert OKE haar Jubileum voor oudvrijwilligers, oudleden en huidige vrijwilligers.

Wil jij weer eens lekker een avondje dansen? Zing jij uit volle borst mee met grote meezingschermen? Kom dan naar het  gezellig meezingfeest in de Wiese in Schalkwijk op zaterdag 22 april.

Vrijdagavond 4 november is er weer een disco voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, Zonnehout 36 in Houten.

Aankondigingen

Op donderdag 30 maart organiseert Steunpunt Mantelzorg Houten weer de maandelijkse café-avond. Deze keer verzorgt Jacob Kuiper een leuke interactieve lezing over de klimaatverandering. Als oud-weerman van het KNMI weet hij alles over het weer. 

In november 2022 vond de eerste inspiratiebijeenkomst inwonersinitiatieven plaats. Met meer dan 30 bezoekers, veel verschillende initiatieven en mooie pitches was het een bijeenkomst vol energie.

Heb je interesse in couture en wil je meer weten over de iconische modeontwerper Balenciaga? Op 8 december van 19.30 tot 21.00 uur organiseert ‘van Houten&co’ een lezing in het Huis van Houten door Lisette le Blanc, die de ontwikkeling van zijn oeuvre zal laten zien en een inkijkje geeft in zijn leven.