dinsdag, 14 maart 2017 07:31

Myron van Spellen voorleeskampioen regio Lek & IJssel 2017

In het prachtige MindCenter in Vianen, gevuld met ruim 140 fans, lazen maandag 13 maart vijf kinderen voor uit hun favoriete boek tijdens de regionale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd, georganiseerd door Bibliotheek Lek & IJssel.

Deze 5 voorlezers zijn de winnaars van de lokale voorleeswedstrijden, die afgelopen maand werden gehouden in Houten, Vianen en IJsselstein. Zij versloegen in de voorrondes al 22 andere schoolkampioenen.

De jury, bestaande uit John Toxopeus uit Vianen, gepensioneerd vakbondsbestuurder en schrijver van verhalen en romans en Sophie de Coo uit IJsselstein, student Pabo en invalleerkracht, had de moeilijke taak uit al deze voorleeskanjers één winnaar aan te wijzen. Het niveau van de voorlezers was dit jaar hoog.

Myron van Spellen van De Wiekslag in Vianen is de winnaar en gaat dit jaar regio Lek & IJssel vertegenwoordigen bij de Utrechtse provinciale voorleeswedstrijd, op 4 april in Theater De Kom. Myron las voor uit haar lievelingsboek ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens. De jury genoot, evenals Myron zelf, van het voorlezen: ‘Myron is een rustige voorlezer. Het boek Achtste-groepers huilen niet, gaat over de ernstig zieke Akkie. Een mooi jeugdboek dat met veel gevoel en een goede toon werd voorgelezen. Het stuk wat Myron voorlas is een moeilijk fragment uit het boek. Het was mooi hoe ze de emotie van de ouders van Akkie uitsprak. Het publiek was muisstil en werd meegesleept in het boek. De jury was ook erg te spreken over de duidelijke inleiding van Myron voordat ze met het voorlezen begon’.