dinsdag, 26 februari 2013 15:40

Consultatieronde beheersverordening woongebieden Houten Noord en Zuid

Houten moet, net als alle gemeenten in Nederland, op 1 juli 2013 beschikken over digitale en actuele bestemmingsplannen. Volgens de Wet ruimtelijke ordening (Wro) kan ook een beheersverordeningworden vastgesteld, die een veel kortere procedure kent.

Het college heeft op 22 november 2012 besloten om voor de woongebieden Houten Noord en Zuid zo’n beheersverordening op te stellen. De beheersverordening geldt alleen voor de gedeelten waar het bestemmingsplan op 1 juli 2013 ouder is dan 10 jaar en waar momenteel geen bestemmingsplanprocedure voor wordt doorlopen.

Bestaande rechten gehandhaafd

Een beheersverordening is met name geschikt voor gebieden waar geen ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden. In deze verordening wordt het bestaande gebruik van gronden en bebouwing en de bestaande rechten daarvoor vastgelegd. Verder geldt de verordening, net als een bestemmingsplan, als toetsingsgrond voor aanvragen voor omgevingsvergunningen. Als inwoners of bedrijven de bestemming van hun grond willen veranderen, blijft dat mogelijk via een apart bestemmingsplan of uitgebreide omgevingsvergunning.

Consultatieronde

Omdat de beheersverordening alleen de huidige rechten en mogelijkheden vastlegt, is er geen verplichting om zo’n beheersverordening ter inzage te leggen. Het college hecht er echter belang aan dat burgers toch actief betrokken kunnen worden bij dit nieuwe instrument, ondanks de beperkte beschikbare tijd voor de procedure tot 1 juli 2013. Daarom wordt de beheersverordening naar verwachting vanaf 14 maart voor de duur van twee weken (t/m 27 maart) ter inzage gelegd. Gedurende deze periode kan een ieder reageren op de verordening. De bekendmaking van de inzagetermijn wordt bekendgemaakt in Houtens Actueel en op deze website. Na deze ronde wordt de notitie vastgesteld door de gemeenteraad. Er is daarna geen mogelijkheid voor bezwaar of beroep.

Vragen

Met vragen kunt u contact opnemen met de heer A. Botermans of de heer J. Wijnekus van de afdeling Ruimtelijk Beleid via 030-63 92 611.

Read more https://www.houten.nl/nieuws/artikel/1649/