donderdag, 11 april 2013 16:13

Opening Groengas station bij De Rooy autobedrijf in 't Goy

Vandaag werd in 't Goy bij De Rooy Autobedrijf het eerste Groengas tankstation van Houten geopend door Wethouder Michiel van Liere van de gemeente Houten en Jacqueline Cramer, directeur van het Utrecht Sustainability Institute en oud minister van VROM.

Voorafgaand aan het openen werd stilgestaan bij de milieuvoordelen van Groengas. Dit gas wordt opgewekt door het vergisten van afval of biomassa, vervolgens wordt het geschikt gemaakt voor gebruik in auto's. De Rooy heeft heeft anderhalve jaar geleden de eerste groengas-vrachtwagen gekocht als pilot en heeft er inmiddels acht. Rijden op groengas heeft voordelen ten aanzien van CO2 uitstoot, fijnstof en de geluidsbelasting. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor stadscentra, waar bedrijven steeds vaker met milieuzones te maken hebben.

Bij de opening was ook Ad van Wijk, duurzame energie-ondernemer (ADEM) en buitengewoon deeltijdhoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. Hij lichtte zijn visie op duurzame energie toe waarbij de auto gebruikt wordt om energie met op te wekken op de momenten dat de auto niet wordt gebruikt. Hoe hij dit precies ziet is terug te vinden op deze website.

Op de website van zijn bedrijf laat eigenaar Peter de Rooy weten: “klanten willen graag samenwerken met partijen die op een verantwoorde manier ondernemen. Daar draagt ook de opening van het Groengasvulpunt van vandaag aan bij. Ik ben enorm trots dat wij het eerste vulpunt in Houten zijn en ik hoop zowel particulieren als bedrijven bij ons te mogen ontvangen. In een forum werd door Hoogheemraad Beugelink niet zonder trots aangegeven dat een groot deel van het wagenpark al op groengas rijdt.

De Rooy gaf aan dat de subsidie van 100. 000 euro die het bedrijf van de provincie kreeg voor de installatie nodig was om het vulpunt mogelijk te maken. Binnen enkele jaren zal naar verwachting het break even punt bereikt worden. Voor het verder ontwikkelen van dit soort duurzame initiatieven is nu nog een startsubisie nodig. Zolang het om een eenmalige subsidie gaat en er niet ieder jaar geld bij hoeft is dat wat betreft de VVD prima. Hiermee worden innovatieve initiatieven gestimuleerd: dit is de manier om naar een duurzamere maatschappij te groeien. Wetenschap en ondernemerschap gaan hiermee hand in hand naar een groenere toekomst.

 

 

 

Het station is te vinden bij De Rooy Autobedrijf Tankstation aan de Beusichemseweg 58 in ’t Goy.

 

 

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/55389/