maandag, 11 maart 2024 08:12

Diogo en Yassine winnen voorronde Voorleeswedstrijd

Diogo en Yassine winnen voorronde Voorleeswedstrijd Bernard Brossi

Diogo de Andrade Rodrigues van OBS de Velduil en Yassine Lakbiyach van OBS Ridderspoor uit Houten hebben donderdag 29 februari op schrikkeldag de voorleeswedstrijd in de gemeente Houten gewonnen.

Aan deze voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, die werd georganiseerd door de Bibliotheek Lek & IJssel, deden acht schoolkampioenen mee. De winnaars gaan door naar de regiofinale waar zij het opnemen tegen de kampioenen van de gemeentes Vijfheerenlanden en IJsselstein.

De wedstrijd werd in Theater aan de Slinger gehouden. De klasgenoten van de deelnemers zaten in de zaal klaar om hun klasgenoot te steunen. Alles werd in goede banen geleid door presentatrice Femke Lauxtermann.

De jury, bestaande uit Karine Jekel (redacteur, kinderboekenschrijfster en dichter), Mieke Jansen (voorlezer bij de Bibliotheek) en Paul van Ruitenbeek (wethouder), had de moeilijke taak om uit de acht voorleeskanjers twee winnaars aan te wijzen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact dat de voorlezer maakte met het publiek was belangrijk. 

Diogo en Yassine werden uiteindelijk de winnaars. Diogo las voor uit ‘Bureau speurneus en de boekenmaffia’ van Jozua Douglas. De jury beoordeelde: “Diogo had een goede introductie van het boek en had veel oogcontact met de mensen in de zaal. Hij bracht de spanning in het verhaal goed over en sloot af met een spannend einde.” Yassine las voor uit het ‘Hoe overleef ik de brugklas’ van Francine Oomen. Over hem zei de jury: “Yassine begon met een sterke opening in het verhaal en liet op de juiste momenten pauzes vallen. Daarnaast las Yassine op een prettig tempo voor en legde de nadruk steeds op de goede plaats.”

Op donderdag 26 maart verdedigen Diogo en Yassine de eer van Houten in de regiofinale voor Lek & IJssel.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen.