woensdag, 02 januari 2013 06:25

Kerk In Beeld enthousiast ontvangen

Ruim 5000 mensen zagen in de afgelopen weken op www.omroephouten.nl/kerk en in het Trefpunt Houten één van de tien gemaakte afleveringen uit de serie ‘Kerk In Beeld‘. “Een enorm succes waar we eigenlijk niet zo op gerekend hadden”, zegt Charles Verwimp die bij Omroep Houten verantwoordelijk was voor de serie.

Het idee was eigenlijk heel simpel. In Houten staan veel kerken, maar zelfs als je gelovig bent en regelmatig een kerk bezoekt, weet je niet wat zich binnen in die kerken allemaal afspeelt. Daar wilden wij verandering in brengen met deze serie.

De mensen die aan de serie hebben meegewerkt kwamen zaterdag – kort voor de jaarwisseling – bij elkaar in de Roskam. die locatie was geen toeval. Als je in het café namelijk het trapje opgaat zit je in de zogenaamde ‘Opkamer’. e heeft in de kerkelijke geschiedenis van Houten een belangrijke rol gespeeld. Het is namelijk een van de oudste ruimtes uit die kerkelijke geschiedenis. Hier organiseerde Onze Lieve Vrouwe Broederschap de verdeling onder de armen. Iets wat we geleerd hebben van Joop van Herwijnen die ons bij deze serie heel veel verteld heeft over de tumultueuze kerkelijke geschiedenis van Houten’, vult hoofdredacteur Arthur Vierboom aan. Wat mij bij de opnames en gesprekken opviel was de enorme maatschappelijke kracht die in alle door ons bezochte kerken schuil gaat. Bijna iedere kerk beschikt over tientallen soms honderden vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor anderen. Ik ben niet gelovig maar ben daar wel echt van onder de indruk.

In de Opkamer gaven deelnemers aan dat ze binnen hun eigen kerk en in directe kring veel positieve geluiden gehoord hadden over de serie. Het is altijd goed om elkaar beter te leren kennen en te weten waar iedereen mee bezig is”, zei een van de aanwezigen. Charles Verwimp: “Ook had men onderling naar elkaars filmpjes gekeken om zich voor te bereiden op een bezoek van ons, waarbij de laatste kerken natuurlijk meer voorbeelden hadden dan de eerste. Lida van der Marel van de Opstandingskerk waardeerde de ruimte die de kerken kregen om hun verhaal te vertellen. Ook vond ze het mooi dat alle uitzendingen beginnen met het openen van een kerkdeur. Zij zag daarin de symboliek dat iedereen welkom is in de kerk.

Het filmpje van de Pleinkerk van de Hersteld Hervormde Gemeente was al 700 keer bekeken voordat het gepubliceerd werd in Trefpunt en op Omroep Houten. De bijdrage was opgevallen bij Refoweb, waardoor deze Houtense aflevering ook nationaal in the picture kwam. De video met Wiepkje Ouwendorp en Hessel Hulsman - die de rondgeleid verzorgden in de Eskol Kerk - werd met ruim 1200 views het meest bekeken. Charles Verwimp vond de serie een mooie excursie in het eigen dorp: “Op de meeste plaatsen in Nederland zie je dat het minder gaat met de kerken. Maar in Houten zijn de kerken bloeiende gemeenschappen die wekelijks samenkomen en activiteiten met elkaar organiseren.

Nu de serie is afgelopen wordt bij alle deelnemers nagedacht hoe ze ‘in beeld’ kunnen blijven. nnen de kerken wordt gezocht naar mensen die het leuk vinden om videoverhalen te maken. Ook wordt gekeken wie zich bezig wil gaan houden met het maken van een kerkelijk radiomagazine op zondagochtend voor Omroep Houten. Half februari kunnen leden van de kerk kennis komen maken en leren hoe ze verhalen op Omroep Houten kunnen plaatsen. Belangstelling?Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  www.omroephouten.nl/kerk

Read more http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/januari/02/kerk_in_beeld_enthousiast_ontvangen