zondag, 13 januari 2013 11:16

Nieuwjaarstoespraak Herman Geerdes bij IKH-OKK-ZZP Houten-winkeliersverenigingen :: VVD Afdeling Houten

Wethouder Herman Geerdes (VVD) sprak op de nieuwjaarsreceptie van de ondernemersverenigingen IKH, OKK en ZZP Houten en de winkeliersverenigingen van het Oude Dorp, Het Rond en Castellum.

De receptie werd op 7 januari gehouden in sushi-restaurant Azuma. Hieronder vindt u de tekst van Hermans speech.

 Om te beginnen wens ik u in alle opzichten, privé en zakelijk, al het goede voor 2013!

De Middeleeuwse ziener Nostradamus voorspelde in 2012 een ijstijd, de Maya’s het einde van de wereld…… En zie: gelukkig staan we hier dan toch met z’n allen. nu wel of geen waarde hecht aan dit soort sombere voorspellingen, een feit is dat ondernemen in 2013 heel anders is dan pakweg 5 jaar geleden. Toen zaten we al jarenlang in de lift waarvan we niet wisten waar de hoogste verdieping was. Nu daalt die lift weer richting parterre, ons oog soms schuin gericht op de alarmknop. De effecten van de recessie en bezuinigingen zijn ook in Houten zichtbaar. Ook u en ik merken dat. En wat kun je doen als het koud en guur is? In beweging komen. Of samenkruipen en samenwerken, dat helpt ook!

Samenwerken en netwerken bieden u positieve kansen! Het feit dat u hier aanwezig bent zegt veel over uw houding ten aanzien van het gure ondernemersklimaat. U zit niet stil, u gaat erop uit, bent in beweging. Het kan u een perspectief bieden om uit een economische dip te komen. Juist nu is het extra belangrijk om elkaar te kennen, kennis en ervaringen uit te wisselen, zaken te doen. Je weet nooit waar een interessante ontmoeting toe kan leiden… Tijdens de bijeenkomst van de Kamer van Koophandel, vorige week, was het motto niet voor niets: ‘verrassende verbindingen’. oek naar nieuwe samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, kennisinstituten en overheden in de regio Midden-Nederland. Verder is de economische recessie een feit. Ook in Houten zien en merken we de gevolgen. We doen het nog relatief goed in vergelijking met andere gemeenten. Toch moest in 2012 een aantal bedrijven hun deuren sluiten. Waaronder bekende namen als Selexyz, Intersport Megastore en Phanos. Ook zijn er diverse winkels uit het Centrum verdwenen. En er zal nog een aantal volgen. Ook dat is een direct gevolg van het huidige tijdbeeld.

De werkgelegenheid in Houten daalde met ruim 4%. In de eerste helft van 2012 groeide het aantal bedrijfsvestigingen nog. De cijfers van de tweede helft zijn nog niet binnen. Die groei is vooral te verklaren door een groeiend aantal starters/ZZP-ers. Vaak mensen die van de nood een deugd maken, die niet bij de pakken neerzitten omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt.

De crisis komt dus dichterbij en dringt steeds meer ons persoonlijke leven binnen. Oude zekerheden worden vloeibaar. En dat leidt tot versnelde verandering in de samenleving, op alle fronten. Inwoners, ondernemers en de overheid moeten in onderling samenspel een andere kijk ontwikkelen op de organisatie van de economie en de samenleving. Hoe dat er uit komt te zien, kan ik u niet precies voorspellen, maar ik zie één duidelijke trend: de opkomst van een nieuw realisme.

We zullen meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. U bent dat als ondernemer vaak al gewend. Maar ook inwoners en verenigingen beseffen dat meer en meer. De klassieke verzorgingsstaat is echt voorbij. Initiatief en ondernemerschap komen op alle niveaus centraal te staan.

Ook de rol van de overheid gaat veranderen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat de gemeente alles regelt en betaalt. Nee, de gemeente moet voorwaarden scheppen, partijen verbinden, ondernemers de ruimte geven, vertrouwen geven en faciliteren. Dat doen we niet met een zak geld, maar wel met een goed en eerlijk advies, vlotte dienstverlening en minder regels. Ook de gemeente moet op zoek naar nieuwe manieren van samenwerken en netwerken die beter aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van inwoners en ondernemers. Het vergt dus een andere manier van denken en werken van ons allemaal. En dat zal zoeken en wennen zijn. Ook op economisch terrein gaat u dat merken. maken. Ik verwacht dat het Houtens Economisch Platform ook hier weer een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Centraal staat de beantwoording van de vraag hoe we de Houtense economie vitaal en krachtig kunnen houden. En als daar weer een Top-10 notering in de lijst van sterkste economische gemeenten bij hoort, is dat fantastisch. Maar dat is geen doel op zich. Het is belangrijk om samen te ontdekken hoe we sterk kunnen blijven. En wat uw en onze bijdrage daar aan kan zijn.

Inwoners, ondernemers en overheid. Veerkracht, durf om te innoveren en nieuwe ontwikkelingen aangrijpen. Dat kan het verschil uitmaken in het bedwingen van de economische recessie. Een nieuwe manier van denken en  ondernemen: van een bedreiging een kans maken, omdenken zoals dat tegenwoordig heet, verrassende verbindingen aangaan!

Zoals bij ‘Winkeliersvereniging Het Rond’. j hebben het plan om het ‘Nieuwe winkelen’ te introduceren. n virtueel warenhuis met Houtense winkelaanbod. Zo maken zij connectie met de online verkoopwereld, maar brengen zij ook onderling verbindingen tot stand.

Ook ‘Houten onderneemt in 3D’ leverde afgelopen jaar interessante en duurzame initiatieven op. n ervan was een verbinding tussen streekproducten, vervoerders en de lokale afzetmarkt. Een ander plan is stroomproductie door zonnepanelen op  daken die verhuurd kunnen worden. Dit jaar gaan we verder met ‘Houten onderneemt in 3D’. roep u dan ook al vast op om met initiatieven te komen!

Laatste mooi voorbeeld van toekomstgericht ondernemen is van het Houtense bedrijf Vidés. Het transformeerde leegstaande kantoren tot duurzame werk-en woonunits voor jonge starters. Allemaal inspirerende voorbeelden van situaties die zijn ‘omgedacht’.

terug naar het belang en plezier van ontmoeten en netwerken. U en ik zijn allemaal onderdeel van een krachtig Houtens ondernemend netwerk. Daar ben ik trots op! De kracht ervan wordt niet bepaald door geld of aandelenkoersen. Wel door de inzet van iedereen die deel uitmaakt van dit netwerk, dus onderdeel is van de Houtense samenleving. En die inzet is echt nodig. Want in tijden van tegenwind moeten we allemaal de zeilen bij zetten om op koers te blijven. Ik wil u oproepen om ook uw lokale verenigingen te steunen. Subsidies worden afgebouwd en verenigingen moeten nog meer dan voor heen hun eigen broek ophouden. Ook uw werknemers zijn actief bij die verenigingen. Uw steun is een prachtige vorm van maatschappelijk ondernemen.

Steun ook de lokale middenstanders. Een enorm aanbod van producten en diensten zijn verkrijgbaar om de hoek! En…. e Houtense economie zal het goed doen!

zie nieuwe mogelijkheden, zoek verbinding en grijp samen met anderen nieuwe kansen. Ik herinner mij nog de viering van het 5 jarig jubileum van ZZP Houten, vorig jaar. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst konden de gasten aan de slag met de ‘ideeëngenerator’. korte tijd kwam bij de gasten een stroom aan nieuwe kansen met uitwerkingen los. Ongelofelijk! Toen werd mij weer duidelijk wat de kracht is van het Houtense ondernemerschap.

Durf, creativiteit en de wens en wil om te delen en samen tot iets nieuws en innovatiefs te komen!

Loesje: waarom moeilijk als het samen kan?

Ik wens u veel energie, volop nieuwe kansen en samenwerking met mooie resultaten in dit nieuwe jaar.

Dank u wel!

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/52781/