zondag, 03 februari 2013 12:35

Schriftelijke vragen VVD n.a.v. Cijfers Veiligheidsbeeld 2012 Houten

Afgelopen donderdag werd de derde voortgangsrapportage van het jaarplan 2012 gepubliceerd. Het veiligheidsbeeld is op z'n minst tegenstrijdig te noemen: het totaal aantal misdrijven is gedaald met 1%, maar het aantal woninginbraken en autokraken steeg fors.

Dat het totaal aantal misdrijven niet steeg lag aan de daling in fietsdiefstallen, vernielingen en bedrijfsinbraken. Los van die laatste categorie zou je zelfs kunnen stellen dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden naar zwaardere criminaliteit.

Voor wat betreft de woninginbraken was er in de laatste vier maanden van 2012 een stijging te noteren van maar liefst 136%. Dit zorgde ervoor dat de daling in de eerste acht maanden van 2012 werd omgezet naar een stijging over het hele jaar. Het aantal woninginbraken in Houten ligt volgens de gemeente onder het regionaal gemiddelde. Feit is wel dat het dievengilde de weg naar onze gemeente inmiddels gevonden heeft.

Het aantal autokraken is met bijna de helft gestegen. De dieven zijn vaak uit op het stelen van airbags en navigatieapparatuur. De gemeente meldt op haar website dat de meeste autokraken gepleegd werden in de eerste vier en de laatste vier maanden van 2012. De verklaring die hiervoor wordt gegeven is dat het in die maanden langer donker is. Een verklaring voor de dramatische stijging wordt niet gegeven.

Voor de daling van fietsendiefstallen wordt gesuggereerd dat dit te maken heeft met de twee gratis en bewaakte fietstransferia op station Houten en Castellum. Bij de vernielingen gaat het om vernielingen in de openbare ruimte: bijvoorbeeld aan gebouwen, maar ook vernieling van bijvoorbeeld auto’s of prullenbakken en ander straatmeubilair.

aangegeven is veiligheid een zaak van ons allen: door dieven geen gelegenheid te geven en verdachte omstandigheden te melden bij de politie.


De VVD stelde naar aanleiding van de dramatische stijging in woninginbraken en autokraken schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Hierin vraagt de VVD wat volgens het college de reden is van deze toename en welke maatregelen er genomen worden om deze trend te keren.

 banner

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/53364/