maandag, 23 november 2020 13:24

Actie Wereldwinkel Houten

De Wereldwinkel Houten gaat zich inzetten voor de landelijke campagne ‘Koop een betere wereld’. Doel is mensen te inspireren (nog) meer bewust te kopen: ‘te wereldwinkelen’.

Samen met ruim zestig andere wereldwinkels wordt aandacht gevraagd voor de kwetsbare positie van mensen in ontwikkelingslanden. Zij  worden extra hard getroffen door de coronacrisis, waardoor na armoede nu ook hongersnood dreigt.

De campagne is een initiatief van wereldwinkels en landelijke partners, zoals Solidaridad,  ICCO en Truvalu. Op 26 november geeft oud-minister Jan Pronk het startsein voor de campagne. Wereldwinkels inspireren consumenten te kiezen voor duurzame, fairtrade of lokale producten. Zo dragen ze met hun koopgedrag bij aan een meer duurzame, eerlijke en veilige wereld. De campagne ‘Koop een Betere Wereld’ geeft deze missie een nieuwe impuls.

PlusPlus
Bovendien richt de campagne zich op aandacht voor het nieuwe crowdfunding platform PlusPlus, dat is opgericht door Solidaridad, ICCO, Lendahand en Truvalu, alle vier partner van Wereldwinkels. Via dit platform wordt geld ingezameld (geleend) voor projecten van kleine en middelgrote boeren.  Geld steken in PlusPlus-projecten kan al vanaf vijftig euro. Het project betaalt al vanaf een half jaar na ontvangst de lening in termijnen terug, waarna het eventueel opnieuw kan worden ingelegd in een ander project. De vier organisaties achter PlusPlus zorgen ter plekke voor goede selectie, controle en begeleiding van de gefinancierde projecten.

De agrifood ondernemers zijn de motor voor werkgelegenheid en voedselproductie, maar hebben geen toegang tot betaalbare financiering. De bedrijven zijn te klein voor een banklening en te groot voor microkrediet. Daarom ontstaat er jaarlijks een financieringstekort van ca. 144 miljard euro in deze sectoren. De leningen dragen bij aan voedselzekerheid, duurzaamheid, betere leefomstandigheden van werknemers en kleinschalige boeren en armoedebestrijding.