dinsdag, 06 januari 2015 12:32

Boekpresentatie Landschappen vol met Energie

Op vrijdag 23 januari 2015 om 16.00 uur zal bij Makeblijde het nieuwe boek "Landschappen vol met Energie" van dhr. Maarten Ridderbos worden gepresenteerd.

Tijdens de presentatie zal de auteur dieper ingaan op het onderzoek dat hij heeft gedaan naar verschillende energielandschappen in voornamelijk Nederland en daarbuiten. Tevens zullen er ingelijste zwart-wit foto's en ook (3D) beelden uit zijn boek te bezichtigen zijn. Vrij entree.

Bij het boek hoort ook een website: www.energielandschappen.nl

In 'Landschappen vol met Energie' worden de landschappen beschreven, waarop een of andere manier energie wordt opgewekt of gedolven, aangevuld met mooi fotomateriaal. Dit onderzoek houdt zich voornamelijk bezig met de ruimtelijke implicaties, die deze transitie heeft voor het landschap en het cultuurlandschap in het bijzonder. Daarbij wordt ook nader ingegaan op de inrichtings- en inpassingsmogelijkheden van duurzamen vormen van energieopwekking zoals zonne-, wind- en blauwe energie, als toepassingsmogelijkheden voor het gebruik van aardwarmte. Een drietal denkbeeldige nieuwe te realiseren energielandschappen geven een denkrichtingaan van een zienswijze, die de komende decennia steeds meer praktijk zal gaan worden, daarbij gestimuleerd door neiuwe innovaties in uiteenlopende vakgebieden, die het energievraagstuk tot onderwerp hebben.

Over de auteur

Maarten Ridderbos houdt zich bezig met het verrichten van onderzoek en het schrijven over landschappen. Mede vanuit zijn vooropleiding en zijn opgedane werkervaring doet hij dit in eerste instantie vanuit een groene invalshoek. Daarnaast is er ook sprake van maatschappelijke betrokkenheid, die vooral tot uitdrukking komt in zijn interesse voor de bewoonbaarheid van (grote) steden en de rol die park-, natuur- en landschapsontwikkeling hierbij kan spelen. Het zijn vooral de raakvlakken tussen natuur, landschap, landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur die hem boeien.