donderdag, 14 april 2016 11:06

Onthulling Gouden replica van De Hondekop: vrijdag 15 april op het Domplein

Onthulling Gouden replica van De Hondekop Onthulling Gouden replica van De Hondekop

Op vrijdag 15 april 2016 rond 11.00 uur wordt op het Domplein de Gouden replica van De Hondekop onthuld in het kader van de Nationale Museumweek.

De Gouden replica van De Hondekop, het bekendste treinstel van Nederland, is aangekomen op het Domplein te Utrecht. Woensdagavond laat is het megatransport met een "lichte vertraging" door het centrum van Utrecht naar De Dom gereden. Het treinstel reed op een grote oplegger dwars door de vaak wel erg nauwe straatjes van de Utrechtse binnenstad. 
Dit gebeurde  onder toeziend oog van "verteller" Jeroen Nieuwenhuize (538 radiopresentator en erkend treinenkenner) en enkele echte treinliefhebbers en verbaasde omstanders. De komst van de 'Mat54' baarde aan het einde van de jaren 50 veel opzien. Door zijn robuuste vorm zag hij er anders uit dan de daarvoor gebruikelijke stroomlijnmodellen. In de jaren 70 was de 'Hondekop' de belangrijkste trein van het intercitynetwerk. Hoewel hij in 1996 uit dienst wordt genomen, rijdt de trein nog steeds voor Het Spoorwegmuseum.