zaterdag, 03 september 2016 08:21

Fort ’t Hemeltje open voor publiek

Tijdens Open Monumentendag op 10 september gaat het charmante Fort ’t Hemeltje bij Houten open voor publiek. Deze laatst gebouwde vesting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is na jarenlange renovatie en restauratie klaar. Deze mijlpaal wordt op 10 september om 11.00 uur ingeluid in aanwezigheid van de heer W.I.I. van Beek, commissaris van de Koning in de Provincie Utrecht en de heer H. Geerdes, wethouder van de gemeente Houten.

Met de aanleg van onder meer een mooie wandelroute kan iedereen de natuur en de rijke historie van het fort ontdekken. Van 12.00 – 17.00 uur zijn er verschillende activiteiten voor iedereen die het fort wil ontdekken.

Samen met Provincie Utrecht en Gemeente Houten heeft Staatsbosbeheer vanaf 2010 gewerkt aan de herontwikkeling van fort ’t Hemeltje. Hierbij staan duurzaam behoud van bijzondere natuur- en culturele waarden en openstelling voor publiek hoog in het vaandel.

Herstel en restauratie

Vanaf 2011 zijn monumentale gebouwen op het forteiland onder handen genomen. De bomvrije kazerne is omgetoverd tot een kantoorpand dat in 2015 is verhuurd. Ondertussen zitten op het fort verschillende bedrijven op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Ook zijn er voorzieningen gemaakt voor  overwinterende vleermuizen. Met de nieuwe ‘spionnenroute’ kun je wandelend het forteiland ontdekken. De opening van het vernieuwde fort valt mooi samen met één van de grootste culturele evenementen:  Open Monumentendag. Een bijzondere gelegenheid om meer mensen te laten genieten van het culturele erfgoed dat ons land rijk is.

Forteiland ’t Hemeltje

Een groene oase in stedelijk gebied bij knooppunt Lunetten: Forteiland ’t Hemeltje. Het complex telt zeven monumentale gebouwen op een vlindervormig eiland van ongeveer acht hectare groot. Het is tussen 1877-1881 gebouwd en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2019 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Unesco werelderfgoedlijst te komen. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de status van UNESCO. Nederland is druk bezig om die status uit te breiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De rijke historie van ons Nederlandse verdedigingswerk door inundatie en de bijzondere natuur komen hier goed samen. Dankzij herontwikkeling en gebruik heeft het fort een tweede leven gekregen. Zo blijft het ook voor de toekomst behouden. 

Openstelling en activiteiten

Op 10 september is er voor bezoekers veel te doen: een verhalenverteller, rondleidingen en kinderen kunnen vleermuizen  en zaadbommetjes maken. Of ontdek het fort met de spannende spionnenroute en doe mee met de wildplukexcursie of hoor, zie en proef van alles over bijen…

Vanaf 10 september is het fort open voor publiek op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.  In de weekenden zijn er af en toe activiteiten. In de winterperiode is een aantal gebouwen gesloten zodat de vleermuizen hun winterslaap kunnen houden. De spionnenroute is het hele jaar geopend. Meer informatie:  www.staatsbosbeheer.nl/forten