zondag, 19 november 2017 14:32

Down Under in Nieuwegein weer open

30 oktober jongstleden werd bedrijventerrein Laagraven opgeschrikt door een brand. Een brand met grote gevolgen voor de bedrijven in de directe omgeving; door het asbest dat is vrijgekomen moest een aantal bedrijven, waaronder Down Under, tijdelijk haar deuren sluiten. Na een intensieve schoonmaak van het pand en de parkeerplaatsen opent Down Under aanstaande maandag weer haar deuren voor het publiek.

De afgelopen dagen is er met man en macht gewerkt om Down Under schoon te maken. “Soms waren er 30 tot 40 mensen tegelijk aan het werk. Gelukkig allemaal professionals die weten hoe ze zo’n klus moeten klaren. Ook hebben we veel steun gekregen van de medewerkers van de gemeente Nieuwegein,” licht Gert Peek van Down Under toe. Tot dusver is er positief nieuws van SGS Search. Dit bedrijf, gespecialiseerd in asbestonderzoek, verklaarde dat er geen asbest boven de detectielimiet is aangetroffen in het water van de recreatieplas van Down Under. Ook de gebouwen en de parkeerplaatsen zijn na controle asbestveilig verklaard. De komende week wordt een deel achter de recreatieplas schoongemaakt. Om het zekere voor het onzekere te nemen wordt in de komende dagen ook nog aanvullend bodemonderzoek gedaan. “We zijn blij dat door de experts van SGS Search is bevestigd dat we dit deel van het terrein weer in gebruik kunnen nemen. Nu kunnen we maandag met een gerust hart open”, aldus Peek.

Officiële communicatie van asbest-experts, de gemeente Nieuwegein én de overheid leert dat gezondheidsrisico’s alleen kunnen optreden wanneer losse asbestvezels ingeademd worden. Deze risico’s worden groter naarmate iemand langere tijd wordt blootgesteld aan (hoge) concentraties asbestvezels. Bij Down Under is hier geen sprake van geweest, benadrukt Gert Peek: “Desalniettemin wilden we geen enkel risico nemen wat betreft de gezondheid van onze gasten, daarom gaan we zo grondig te werk.”

Maandag gaat Down Under weer als vanouds open voor lunch, diner, vergaderingen, recreatie, kinderfeestjes en activiteiten.