maandag, 30 november 2020 11:31

Vanaf 1 december zijn de vuurpijlen en knalvuurwerk verboden

Het afsteken van pijlen en knalvuurwerk is 1 december verboden. Waar dat verbod aan het begin van dit jaar nog flink de gemoederen bezighield, wordt het nu overschaduwd door het algehele afsteekverbod in verband met corona.

De jaarwisseling in Houten zal anders zijn dan andere jaren.

Het verbod op pijlen en knalvuurwerk wordt ingevoerd vanwege de veiligheid. Vorige jaarwisseling waren er in Nederland diverse incidenten met vuurwerk. Om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen, besloot het kabinet al in januari om later in het jaar een verbod in te voeren op het afsteken en verkopen van vuurpijlen en knalvuurwerk.

De vuurwerkverkopers hebben een compensatie van in totaal 3 miljoen euro gekregen voor de kosten die samenhangen met het verbod.

Deze jaarwisseling blijft het verbod niet beperkt tot pijlen en knallers. Al het vuurwerk is rondom Oud en Nieuw verboden. Dit om te voorkomen dat de zorg nog eens extra wordt belast door vuurwerkslachtoffers, nu het zorgpersoneel al zeer druk is met het behandelen van coronapatiƫnten. Wie toch vuurwerk afsteekt, riskeert een boete van 100 euro. Ook wie vuurwerk bij zich heeft, is strafbaar.