vrijdag, 10 maart 2023 16:08

Kom kijken bij de expositie ‘Toeval als inspiratie’ in Wijkcentrum Schoneveld

In Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld is een nieuwe expositie te bewonderen. Jan van Essen toont hier zijn kunstwerken, die hij gemaakt heeft in De Krachtfabriek in Houten.

Jan van Essen wordt erg gelukkig van humor die situaties doet kantelen. Onverwachte woorden die plotseling een ander licht op iets laten schijnen.
Ook in zijn schilderwerk is hij onverwacht. Hij begint altijd met iets toevalligs wat hij tegenkomt. Stroken papier, restanten hout van een lasersnijder, versneden gebruikte schilderdoeken en zo. Dan begint het proces van aanvullen, invullen en opvullen. Soms met grote gebaren, soms met een heel dun penseeltje of pen. Of strookjes papier.
Zo ontstaat een kunstwerk dat niet primair een onderwerp bevat, maar dat de toevallig gevonden elementen uitwerkt, beschildert, masseert en verfraait. Uiteindelijke krijgt het schilderij een heel eigen nieuwe werkelijkheid op basis van wat Jan in het proces (toevallig weer) van waarde heeft gevonden. Altijd is er het onverwachte, de niet voorspelbare en niet bedachte, maar spontaan ontstane wisselwerking tussen kleur, vorm en fantasie. De KrachtFabriek in Houten is voor Jan de ideale omgeving om geïnspireerd te raken en met veel mensen contact te hebben. 

De expositie is tot 13 april, tijdens de openingsuren van Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, Zonnehout 36, te bezoeken.