vrijdag, 21 april 2023 14:58

Fort Honswijk is weer open

Fort Honswijk in Houten is feestelijk heropend. Het indrukwekkende fort is de afgelopen jaren gerestaureerd, waarbij de ruim 300 bijzondere muurschilderingen en illustraties zijn behouden.

Het fort is daarnaast voorzien van een duurzaam verwarmingssysteem en de nieuwe exploitantstaat klaar om een van de oudste en grootste forten van het UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies nieuw leven in te blazen.

Fort Honswijk (1841-1888) is één van de toonaangevende forten van het UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies en vormt het robuuste hart van het meest complete waterlinielandschap van Nederland. De rijksmonumentale gebouwen op het terrein van Fort Honswijk zijn zo’n 150 jaar oud, de bomvrije geschuttoren zelfs 175 jaar. 

De ambitie was om het doorleefde karakter van het fortcomplex zoveel mogelijk te behouden. Duurzaamheid vormde een belangrijk uitgangspunt bij de restauratie. Met de aangelegde aquathermieinstallatie kunnen veel gebouwen in en rond het fort worden verwarmd met water uit de fortgracht. 

Honswijk is een prachtige plek om te ondernemen en te recreëren en de gemeente Houten en de Stichting Fort Honswijk hebben met Nachtfort een bevlogen exploitant gevonden. Op korte termijn kan men op Fort Honswijk vergaderen, recreëren, eten, drinken en zijn er werkplekken voor creatieve, kunstzinnige en ambachtelijke bedrijven te huur. De komende jaren komen hier ook verblijfsruimtes bij en wordt het fort een bloeiende culturele gemeenschap aan de Lek.