donderdag, 25 april 2013 09:05

Draagvlak gezocht voor De Spontane Stad

We vinden het allemaal zo vanzelfsprekend: de gemeente komt met een plan, omwonenden mogen er iets van vinden en dan gaan we aan de slag. Tot de crisis toeslaat en plannen in de ijskast verdwijnen.

In plaats van bij de pakken neerzitten, sloegen vier partijen de handen ineen en zetten zich nu in om ‘van onder af’ het Slingergebied invulling te geven.

Positief denken is een voorwaarde om resultaat te bereiken. Daarom was de zaal van het theater ook niet half leeg, maar half gevuld met belangstellenden die wel als ‘Houtense Helden’ willen meedenken en meepraten over hoe je zoiets aanpakt. de aanwezigen daarbij een handje te helpen, hadden de initiatiefnemers –Theater Aan de Slinger, bibliotheek Houten, College De Heemlanden en bewoner Peter Hoogeveen- historicus Maarten van Rossum uitgenodigd.

Op zijn onnavolgbare wijze probeerde hij zijn publiek te laten invullen welke activiteiten op dit stuk grond gewenst zijn en voldoende publiek trekken. Waarbij hij aan het eind van zijn bijdrage teleurgesteld, maar niet minder optimistisch moest vaststellen dat dit nog een hele opgave wordt.

Eigenlijk heeft Houten al een plek waar alle karakteristieken van een plein aanwezig zijn: het Oude Dorp. Die conclusie prikkelde de aanwezigen om juist met alle kracht het project ‘Global Village Houten’ –zoals het officieel heet- te gaan aanpakken. Rossum eindigde met de opmerking: “U bent voor mij met zo’n houding de echte Houtense Helden, die zeker in staat zullen blijken deze vlakte tot een bruisend activiteitencentrum om te toveren.

Sluitstuk van de bijeenkomst was de ondertekening door de vier deelnemende partijen van een coöperatie Houtense Helden. Bedrijven en inwoners van Houten kunnen daaraan deelnemen door een financiële bijdrage te storten, waarmee zij mede-drager van het project worden en kunnen meebeslissen over de wijze van voortgang en opzet. Zij brengen samen de ‘ziel van Houten’ in kaart en geven daar met elkaar een culturele invulling aan. moet er iets ontstaan waar Houten trots op kan zijn. Bijvoorbeeld door het niet slopen van het oude politiebureau, dat jongerenorganisatie Shine –zang, dans, cultuur- graag wil gebruiken als oefenruimte en uitvalsbasis.

Read more http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/april/25/draagvlak_gezocht_voor_de_spontane_stad