woensdag, 17 juli 2013 06:58

‘Disco-verlichting’ bovenop windmolens

‘Disco-verlichting’ bovenop windmolens Foto: Hans Geerlings

 

HOUTEN - Inwonerspartij ITH heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de knipperverlichting bovenop de windmolens. In Houten staan sinds juni 3 windmolens aan de Veerwagenweg bij het Amsterdam-Rijn kanaal, 105 meter hoog en met bladen van 45 meter lang. De gemeenteraad gaf in 2005 hiervoor het groene licht, zodat Houten zou horen bij die gemeenten die zouden bijdragen aan de productie van duurzame energie.


In de vergunning zou slechts obstakelverlichting worden geplaatst voor de luchtverkeersveiligheid, waarvan de rode lampen onafgebroken zouden branden en de sterkte van 50 candela niet te boven zou gaan. Hanny van Doorn woont vlak onder de windmolens. De obstakelverlichting bestaat nu uit rode en witte knipperlichten, met een intensiteit van respectievelijk 20. 00 en 20. 000 candela. Deze continu flitsende lampen veroorzaken veel hinder voor alle omwonenden. Het geeft een heel onrustig beeld, vergelijkbaar met disco-verlichting. In de milieuvergunning en bouwvergunning staat niets over deze knipperlichten vermeld.
Wethouder Michiel van Liere van milieubeleid zei vorige week in de gemeenteraad, dat er een gewijzigde regelgeving aan ten grondslag ligt. De gemeenteraad en de omwonenden waren hiervan niet op de hoogte. ITH wil van de wethouder weten, waarom de huidige verlichting in strijd met de bouwvergunning is aangebracht. Volgens Eneco heeft het ministerie toestemming gegeven voor deze 
knipperverlichting.

Read more http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/juli/17/a_discoverlichtinga_bovenop_windmolens