dinsdag, 26 november 2013 09:15

Amnesty en Film aan de Slinger vertonen “Wadjda”

Houten- Op 10 december de Dag van de Rechten van de Mens presenteren Amnesty en Film aan de Slinger de film “Wadjda”. Een film over een moedig meisje dat alles op alles zet om haar droom te verwezenlijken. Een leuke film, speels, aangrijpend, met een hoopvolle boodschap. De eerste film gemaakt in Saoedi-Arabië van de vrouwelijke regisseur Haifaa Al Mansour.

Meisjes en vrouwen mogen als ieder ander in Houten fietsen en studeren. Er zal hen weinig in de weg worden gelegd. Natuurlijk is het niet leuk als je van school of college na een treinreis je fiets in de gracht vindt voor de bieb of in brand is gestoken. Maar hier wordt het niet raar gevonden als meisjes naar school gaan en nog wel op de fiets, en vrouwen via het hoger onderwijs een goed betaalde baan willen verkrijgen.

In sommige landen is dat anders. Malala Yousafzai uit Pakistan kwam op voor meisjes om naar school te mogen. Toen ze elf jaar was hield ze voor de BBC site een weblog bij. Ze schreef over het geweld dat Talibanstrijders gebruikten tegen meisjes die naar school gingen. Dat werd haar kwalijk genomen. Op 9 oktober 2012 toen zij in de bus naar huis terugkeerde pleegde een Talibanstrijder een doelgerichte aanslag op haar. Een kogel trof haar in hoofd en hals. Gelukkig overleefde zij de aanslag. Zo zijn er meer meiden die voor hun rechten op komen. Wadjda is de film die Amnesty in samenwerking met Film aan de Slinger vertoont.
Wadjda is 10 jaar en woont in een buitenwijk van Ryad, de hoofdstad van Saoedi Arabië. Na een ruzie met haar buurjongen die haar vanaf zijn fiets plaagt, ziet Wadjda een nieuwe glimmende groene fiets. In een race zal ze hem er wel uit fietsen. Hoewel ze opgroeit in een conservatieve religieuze omgeving is Wadjda een nieuwsgierig en speels kind dat vaak grenzen opzoekt. Als Wadjda haar moeder laat weten de fiets te willen, heeft moeder bezwaren: Fietsen is niet gepast voor een meisje. En wat zal de omgeving daarvan denken? Wadjda geeft haar wens niet op en zet door. Zij wil zelf het geld bij elkaar sparen. Welke slim plan bedenkt zij?

Wadjda is de eerste film uit Saoedi Arabië, gemaakt door de regisseuse Hafaai al Mansour. In een land waar films zijn verboden, kan een vrouw niet zomaar een film maken. Daarom is de film vanuit een busje geschoten. De film vertelt “een intiem verhaal over een meisje met grote dromen. Wadjda staat voor vele meisjes en vrouwen uit Saoedi Arabië. Het drama biedt een inkijk in een anders gesloten gemeenschap, met universele, herkenbare thema’s als hoop, lef en doorzettingsvermogen.” Aldus het Internationaal Film Festival Rotterdam.
De film is te zien in Theater aan de Slinger.
Aanvang 20.15 uur.
Vanaf 12 jaar.
Jongeren tot en met 21 jaar halve toegangsprijs.