woensdag, 16 april 2014 18:06

Terra Sigillata, het Wedgwood van de Romeinen

De Archeologische werkgroep ‘Leen de Keijzer’ wil u graag uitnodigen om aanwezig te zijn bij de boekpresentatie van de heer Cor Kalee. Hij heeft een boek geschreven over de verzameling Terra Sigillata van Leen de Keijzer, de oprichter van de werkgroep.

De heer Kalee zal het boek overhandigen aan de drie dochters van Leen als hommage en als blijk van zijn bijzondere herinneringen die hij aan Leen en zijn vrouw Henriette koestert. Jarenlang waren zij bevriend en trokken ook samen door de weilanden rondom Houten. Cor Kalee is wetenschappelijk medewerker Archeologie geweest aan de Universiteit van Utrecht. In die hoedanigheid heeft hij zich ontwikkeld tot Terra Sigillata deskundige en hij heeft ook ons van advies gediend bij het determineren van dit fraaie aardewerk. Dit Wedgwood van De Romeinen heeft uiteindelijk geleid tot de mooie overzicht tentoonstelling die wegens groot succes zal worden verlengd tot 30 september 2014.

De expositie toont objecten, in bruikleen verworven van RMO Leiden, PUG Utrecht, Provinciaal Depot Utrecht en BATO Tiel, aangevuld met eigen vondsten en vondsten uit particuliere collecties. De tentoonstelling verhaalt onder andere over:

  • oorsprong, productie en productieproces
  • vormenrijkdom en typologie
  • versiering, naamstempels en graffiti
  • handel en transport
  • functie, gebruik en hergebruik
  • productie van modern 'terra sigillata' 

Openingstijden

Iedere dinsdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur en op afspraak.

Vaste collectie

In een aantal vitrines is een gevarieerd overzicht van archeologisch vondsten uit het gebied Houten-Vechten van eigen opgravingen. De tentoongestelde objecten zijn afkomstig van Huize Wickenburg, kasteel Heemstede, Beusichemseweg, Rietplas, De Kniphoek en het parkeerterrein aan de Prins Bernhardweg.

De tentoonstelling is te zien in de archeologiezolder van het Oude Station in Houten. De overhandiging van het boek, vindt plaats op 3 mei 2014 om 11.30 uur, vanzelfsprekend in het Oude Station.