zondag, 07 september 2014 00:00

Excursie per fiets naar de gallen

Op zondag 21 september organiseert de Milieu Werkgroep Houten haar maandelijkse fietsexcursie. Een deskundige geeft tijdens de tocht uitleg over gallen.

Gallen zijn vergroeiingen van de plant of boom, die worden veroorzaakt door insecten, galmijten en schimmels.

Ze variƫren van verdikkingen in de meeldraden en omgekrulde bladranden tot knikkergrote bolletjes op bladeren. Soms zijn het sterk behaarde bolletjes in stengels en woekeringen van enige tientallen centimeters in takken. Zelfs op wortels komen gallen voor.

Gallen komen zeer algemeen voor. Voor Nederland zijn circa 7000 soorten gallen bekend.  Ze zijn op de meest uiteenlopende plantachtige organismen te vinden, van algen en mossen tot bomen. In Europa treffen we de meeste aan op eiken en beuken, rozen, bramen, wilgen en populieren of distel.

Tijdens de excursie is een goede (10x) loep aan te bevelen; met een scherp mes kunnen de gallen worden opengemaakt en zien we wat zich daar allemaal afspeelt. Ten slotte is het leuk wat gallen mee naar huis te nemen en in jampotjes uit te kweken. Je staat versteld wat daar uit kan komen!

De start van de excursie is om 10.00 uur vanaf het gemeentehuis in Houten (onder de toren). Voor het meedoen aan de excursie wordt u geadviseerd om stevig schoeisel mee te nemen. Verwacht wordt dat we rond 13.00 uur terug zijn. De deelname is gratis. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. Controleer na wandelingen door de natuur altijd op teken.