maandag, 08 september 2014 00:00

Open Monumentenweekend 13 en 14 september

Zaterdag 13 en zondag 14 september staat Houten in het teken van Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘Op reis’.

U kunt onder andere in het oude station een modelspoorweg zien, in De Wagenmakerij ontdekken wat een wagenmaker doet en historische voertuigen bekijken bij verzamelaars.

Maar ook de doorrijschuur van herberg de Laatste Stuyver is geopend en op Landgoed Wickenburgh en Wickenburgh-Oost vertellen foto’s en documenten reisverhalen uit het verleden. Natuurlijk openen ook andere monumenten in en rond Houten hun deuren voor u.

Meer bezoekers

Open Monumentendag wordt in Houten steeds populairder. Kwamen tien jaar geleden nog zo’n 700 mensen een kijkje nemen bij een van de monumenten, de afgelopen jaren waren dat er al rond de 2000. Kijk voor het volledige programma op www.houten.nl  of op Openmonumentendag.nl. De folder met het programma en achtergrondinformatie ligt in het gemeentehuis, de bibliotheek, de VVV en de sociaal culturele centra.

Programma

Programma zaterdag 13 september van 13.00 tot 17.00 uur

 • Het oude Station van Houten, Stationserf 95-99 Beneden. In de oude stationshal is een modelspoorweg te zien. Op de Archeologiezolder is een tentoonstelling ingericht over Romeins aardewerk (terra sigilata). In het stationsgebouw is een drankje verkrijgbaar.
 • Nederlands hervormde kerk (Hersteld hervormde gemeente Houten) en toren, Plein 27/Lobbendijk 1. De toren kan ieder half uur beklommen worden met groepen van maximaal 20 personen. Kinderen onder de 16 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. De kerk is opengesteld en er wordt uitleg gegeven over de werking van het orgel.
 • De Wagenmakerij, Herenweg 1. U krijgt uitleg van de werkzaamheden door de wagenmaker en er is een presentatie met foto’s. Er staan ook enkele wagens opgesteld.
 • Boerderij Weteringhout 14. Hier kunt u de verzameling van A.C.J. Sturkenboom bekijken bestaande onder andere uit diverse koetsjes en wagens. Op het erf is verder een aantal historische voertuigen van verschillende eigenaren samengebracht.
 • Kasteel Schonauwen, Granietsteen 50. De eigenaren leiden u rond en vertellen over de geschiedenis van het kasteel.
 • Doorrijschuur van herberg ‘de Laatste Stuyver’, Beusichemseweg 22. Deze schuur kunt u van binnen bekijken en in de Landwinkel zijn allerlei streekproducten te koop.
 • Landgoed Wickenburgh en Wickenburgh-Oost, Wickenburghseweg 15-19 In het landhuis is een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s en documenten uit het archief die een relatie hebben met reizen. U kunt hier iets te drinken kopen.

Zondag 14 september van 13.00 tot 17.00 uur

 • Landgoed Wickenburgh en Wickenburgh-Oost, Wickenburghseweg 15-19. Op het landgoed staat een aantal Morgans opgesteld en enkele klassieke vervoersmiddelen.
 • De Brink in Schalkwijk en de Nederlands Hervormde kerk De kerk kunt u van binnen bezichtigen en wordt u iets verteld over de geschiedenis. Bij de kerk staan enkele klassieke auto’s en bromfietsen.
 • Rooms-katholieke kerk van Schalkwijk, Jonkheer Ramweg 18. De kerk is opengesteld en u krijgt uitleg over de geschiedenis van deze monumentale neogotische kerk. In de maand september viert de R.K. parochie het 125 jarig bestaan van de Heilige Michaël kerk. Ter gelegenheid hiervan worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals ‘Kunst in de kerk”. Op 14 september zullen kunstwerken van Schalkwijkse kunstenaars in de kerk ten toon gesteld worden.
 • Antoniahoeve, Overeind 84. Bij deze boerderij is een theetuin waar u iets te drinken kunt kopen.
 • Museum Dijkmagazijn De Heul, Provincialeweg 70. In het museum is van alles te zien met betrekking tot de geschiedenis van Schalkwijk en Tull en ’t Waal.
 • Landlust, Veerweg 2. De boerderij is opengesteld en de eigenaar en/of architect geeft u uitleg over de bouwgeschiedenis en de restauratie.

De folder met het programma en achtergrondinformatie is te verkrijgen bij het gemeentehuis, de bibliotheek, de VVV en de sociaal culturele centra. Op de dagen zelf ligt deze op een aantal van de opengestelde locaties. Het programma is tevens te vinden op de landelijke site van Open Monumentendag: openmonumentendag.nl