woensdag, 19 november 2014 00:00

Nieuwe aanplant langs de Rondweg

Nieuwe aanplant langs de Rondweg Foto: Hans Geerlings

Houten - 19 november 2014. Wethouder Herman Geerdes plant de eerste nieuwe boom, een Amberboom, langs de Rondweg. Deze nieuwe bomen moeten voor de gerooide kastanjes in de plaats komen.

De afgelopen jaren heeft de kastanjeziekte ervoor gezorgd dat veel bomen langs de Rondweg gesneuveld zijn. Deze bomenrijen gaven Houten een karakteristiek gezicht. Ondanks alle moeite die genomen was om zoveel mogelijk bomen te behouden heeft er toch een kaalslag plaatsgevonden, en dat was niet alleen in Houten het geval. De gemeente heeft van Rijkswaterstaat de eerste 550 nieuwe bomen gekregen ter compensatie van de bomen die langs het Amsterdam Rijnkanaal verwijderd moesten worden, en wil daarmee het karakteristieke beeld van de Rondweg weer terugbrengen.

Henry Blitterswijk van de gemeente heeft bij Verkeer en Waterstaat voor elkaar weten te krijgen dat de verplichte compensatie van bomen die bij het AmsterdamRijnkanaal zijn gerooid, kon worden gerealiseerd langs onze Rondweg. De komende dagen worden de eerste 550 van de benodigde 1500 bomen geplant. Hiervan komen 500 bomen van Rijkswaterstaat en 50 van de Bijenhoudersvereniging Krommerijnstreek, Lek en IJssel. Vincent Langemeijer: “Bijen hebben een goede leefomgeving nodig om te kunnen voortbestaan”. Milieuwerkgroep Houten plaatst een kritische kanttekening bij de keuze van de bomensoort eik. Frank Magdelyns: “Er komen muizen af op eikels, die trekken dan weer katten en roofvogels aan en ja, die willen we gewoon niet op de weg hebben. Dat is gevaarlijk voor de dieren en voor het verkeer.”

Wethouder Geerdes roept scholen en ondernemingen op om bomen te sponsoren, zodat de resterende 950 ook kunnen worden aangekocht. Geerdes: “Die betrokkenheid zie ik graag. Bedrijven mogen zich ook melden als ze een stukje willen doen. Dan zetten we er nog een bordje bij ook. Voor 5000 euro kunnen we 50 bomen kopen en dan is het misschien nog wel zo dat we als gemeente die bomen nog wel willen verdubbelen ook.”

Media

Charles Verwimp - Omroep Houten