woensdag, 27 mei 2015 23:33

Autismevriendelijkheidsprijs voor TechniekFabriek

TechniekFabriek TechniekFabriek
Annemarie van Grunsven en Ankie Persoons, initiatiefnemers van de TechniekFabriek, ontvingen op 28 mei de Autismevriendelijkheidsprijs 2015.
Swanet Woldhuis, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, reikte de prijs uit. Er waren voor deze prijs bijna 80 aanmeldingen van mensen en organisaties die zich op bijzondere wijze inzetten voor autisme. De jury was vooral onder de indruk van de passie en professionaliteit waarmee de beide moeders de TechniekFabriek hebben gerealiseerd: “Ze hebben veel aandacht besteed aan het creëren van een veilig, stimulerend klimaat. Denk hierbij aan inhoudelijk goed voorbereide workshops, een team van vrijwilligers die gedegen voorlichting over autisme krijgen, visuele ondersteuning bij de programma's en het aanstellen van een vertrouwenspersoon.
In deze veilige omgeving leren kinderen om elkaars talenten te waarderen en ontdekken ze dat je misschien best goed kunt samenwerken met iemand die zich soms “anders” gedraagt. Kinderen leren om elkaar te helpen en om elkaars sterke punten te waarderen.”

Van Grunsven en Persoons zijn blij verrast dat hun lokale initiatief al zo snel landelijke erkenning krijgt in de vorm van de Autismevriendelijkheidsprijs: “Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen, met of zonder beperking, de kans krijgen om hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en er plezier aan te beleven. We zien de kinderen hier groeien en daar zijn we trots op. Ook op het geweldige vrijwilligersteam dat dit elke week weer mogelijk maakt. Eigenlijk zouden er veel meer TechniekFabrieken in Nederland moeten zijn!” 

De TechniekFabriek is de plaats waar Houtense kinderen van 8-12 jaar hun technische talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Kinderen met en zonder autisme werken in groepen van maximaal 8 aan interessante en uitdagende projecten van uiteenlopende aard (bijv. elektronica, houtbewerking, constructie, natuur- en scheikunde, computerprogrammeren). Ze worden hierbij intensief begeleid door vrijwilligers met een achtergrond in techniek, onderwijs of autisme. Ontwikkelen van talenten, plezier krijgen in techniek, versterken van zelfvertrouwen en integratie van kinderen met autisme staan hierbij centraal. Meer informatie: www.detechniekfabriek.nu