maandag, 09 november 2015 10:38

Proeftuin Markt voor mantelzorgers druk bezocht

Markt voor mantelzorgers Markt voor mantelzorgers Events2movE

Zaterdag 7 november vond tussen 12 en 16 uur een Markt voor mantelzorgers plaats in het overdekte gedeelte van winkelcentrum Het Rond. De opkomst van mantelzorgers was boven verwachting. Ruim 350 mantelzorgers wisten afgelopen zaterdag hun weg naar de markt voor mantelzorgers te vinden.

Wethouder Jocko Rensen was de hele middag aanwezig en heeft ook vele gesprekken gevoerd. Hij zei hierover: ‘Wij hebben de mantelzorgers deze markt gegeven en hun verhalen en ervaringen kregen wij hiervoor terug. Hiermee is de mantelzorger een stuk dichterbij ons komen te staan.’ De aanwezigheid van ondersteunende organisaties werd door de mantelzorgers zeer gewaardeerd. En het uitzoeken van lekkernijen en cadeau-artikelen op de productenmarkt was een leuk extraatje. Hiermee voorziet de Markt voor mantelzorgers in een behoefte. Iets waar Houten en omgeving trots op mag zijn!

Bij deze Markt voor mantelzorgers stond het ontmoeten en kennis laten maken met ondersteuningsmogelijkheden centraal. Met de creatieve hulp van mensen van de Krachtfabriek werd de ruimte aangekleed en omgetoverd tot een ware ontmoetingsplaats voor mantelzorgers. Vele mantelzorgers konden hier hun verhalen delen. De twee lege panden in het overdekte gedeelte van winkelcentrum Het Rond werden gratis beschikbaar gesteld door DTZ Zadelhoff.

De mantelzorgers waren enthousiast over de combinatie van de informatie- en productenmarkt. Een geslaagde proeftuin waarbij eenieder zich, onder het genot van een kopje koffie van de Houtense Koffiefiets, kon laten voorlichten op de informatiemarkt. Daarna stelden ze op de lokale producten- en lekkernijenmarkt een eigen verwenpakket samen.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de waardering van mantelzorgers. Tot hun taak behoort het informeren en ondersteunen van mantelzorgers. Daarom organiseerden zij dit jaar voor de eerste keer in Houten een markt speciaal voor mantelzorgers. De markt was bedoeld als ontmoetingsplaats, waarbij het landelijke thema - ‘Laat je zien!’ - rondom de Dag van de Mantelzorg goed aansloot bij de markt.