maandag, 01 oktober 2018 05:44

Een podium in mijn huiskamer

Dit keer doen we zelf mee!”, zeiden Houtenaren Rina Roelfs en Martijn Kamermans tegen elkaar. Al jaren genieten ze als bezoeker van het huiskamerfestival Gluren bij de Buren. “En dan moet je zelf ook een keer meedoen”, aldus het stel.

Hun prachtige huis op de Houtensewetering 39 is op zondag 7 oktober een van de 52 adressen in Houten waar optredens zullen plaatsvinden tijdens Gluren bij de Buren.

Het culturele huiskamerfestival vindt dit jaar voor de 12e keer plaats. Er zijn maar liefst 60 optredens in Houten en omgeving te zien, van singer-songwriters tot een pop-rockband. Professionele artiesten, maar zeker ook aanstormend talent op het gebied van theater, dans en spoken word. De 52 deelnemende huiskamers variëren van groot tot piepklein en liggen verspreid door alle wijken van Houten. En elke deelnemer heeft zijn eigen beweegredenen om deel te nemen aan dit gezellige festival.

Rina en Martijn: “We houden iets minder van muziek, maar vinden cabaret en theater geweldig. In Theater Aan de Slinger zijn we als ‘vriend van’ ook regelmatig te vinden.
Bea Nederhoff, cultuurmakelaar van Houten en organisator van Gluren bij de Buren: “Dit festival draait op het enthousiasme van Houtense inwoners die hun huiskamer openstellen voor talent. We proberen tijdens het maken van de grote puzzel van deelnemende huiskamers en artiesten, zoveel mogelijk aan ieders wens te voldoen. In de woonkamer aan de Houtensewetering 39 hebben we daarom de vrolijke cabaretvoorstelling van Stella en Luus geprogrammeerd.

De Houtense kunstenares JoCa doet alweer voor de vierde keer mee met Gluren bij de Buren. “Ik vind het geweldig om mensen die wat anders doen dan ikzelf, uit te nodigen. En ik doe mee omdat ik zo vaak hoor zeggen dat er in Houten-Zuid niet zoveel te doen is. Nou, kom 7 oktober maar eens kijken, zou ik zeggen!

Het programma op 7 oktober is zeer divers. Van een hommage aan Bert Williams, de eerste Afro-Amerikaanse artiest op Broadway, tot muziek van de Houtense band Irrespective. Van KNOT Kollektiv, een fysieke, vrolijke voorstelling met veel acrobatiek, tot een mooi verhaal van de Houtense vertellers Henk Gilhuis of Bastiaan de Zwitser.

Het gratis festival wordt om 13.00 uur geopend in de ‘Centrale Huiskamer’ op het Plein door de nieuwe wethouder van cultuur, Jana Smith en een optreden van de singer-songwriter Gerson Main. Het is het startsein voor een middag met bandoptredens in de muziekkiosk, een stoepkrijtfeest, Proefjes met Boefjes en andere creatieve doe-dingen. Met een kop koffie of lekkere crêpe in de hand stippelt men zo een vervolgroute uit langs de vele optredens in de huiskamers. Elk optreden vindt deze dag drie keer plaats. Na afloop zijn alle bezoekers uitgenodigd de dag gezamenlijk af te sluiten op het Plein. Een mooie gelegenheid om ieders ervaringen te horen!

Gluren bij de Buren is een gratis festival en wordt georganiseerd door Aan de Slinger. Een vrijwillige bijdrage van bezoekers op de dag zelf hard is nodig om een volgende editie mogelijk te maken. In elke woonkamer staat een spaarvarken. Alle bezoekers wordt gevraagd aan dit festival bij te dragen zodat men ook volgend jaar weer kan Gluren.

Bekijk het hele programma op www.glurenbijdeburenhouten.nl.