zondag, 17 maart 2013 11:00

Gesprek VVD Houten met politie en gemeente over toename criminaliteit

Vorige maand stelde VVD Houten schriftelijke vragen naar aanleiding van de cijfers van het veiligheidsbeeld 2012 waarin sprake was van een algehele daling van de criminaliteit in Houten met 1%. Dit kwam vooral door minder misdrijven in het lichtere segment (fietsendiefstal en vernielingen).

De zware criminaliteit was juist toegenomen: 16% meer (pogingen tot) woninginbraken en maar liefst 46% meer autokraken. In het antwoord werden vooral de al bestaande maatregelen die de gemeente neemt genoemd en geen aanvullende maatregelen. Eef Stiekema van de VVD stelde daarom aanvullende vragen om te achterhalen of er nog meer maatregelen worden genomen naar aanleiding van de stijging van zware criminaliteit. De gemeente gaf hierop aan graag samen met de vraagsteller en de politie in gesprek te gaan.

Inmiddels is het gesprek met de gemeente en de politie geweest. De aanvullende maatregelen zijn toegelicht: zo wordt er inderdaad meer gesurveilleerd, worden mensen attent gemaakt op onveilig gedrag (deuren en ramen openlaten en dergelijke) en gevraagd verdachte zaken te melden. In het gesprek werd duidelijk dat slechts 7% van de aanhoudingen gebeurt naar aanleiding van een "heterdaadje" door de politie. Hoe meer er door inwoners wordt gereageerd op verdachte omstandigheden, hoe meer daders (of verdachten) worden opgepakt. Gevraagd naar het criterium op basis waarvan je dan wel of niet moet bellen: het "onderbuik gevoel". Als je als bewoner iemand ziet lopen in je straat en je denkt dat er iets niet pluis is: bellen. Vaak klopt er iets niet en ons gevoel zegt ons dat.

Zo vertelde de politie dat ze vorige week anderhalf uur in burger in een wijk in Houten hadden rondgelopen. Bij mensen in de tuin, door het raam kijkend, controlerend of mensen deuren of ramen open hadden laten staan. Er werden dan folders achtergelaten zodat mensen terugkoppeling kregen hierop. In deze periode is er niet één telefoontje naar de meldcentrale gegaan dat er mensen rondliepen op plekken waar ze niets te zoeken hadden. Verontrustend als je bedenkt dat er zeker mensen geweest moeten zijn die het hebben gezien, het niet vertrouwden, maar dan toch maar niet hebben gebeld. Het voorkomen van inbraken wordt voor 50% bepaald door zogenaamde organisatorische maatregelen (deur op slot, post bij vakantie weg laten halen, op onregelmatige tijden lichten aan en weer uit, etc). Ook werd duidelijk dat er intensief wordt samengewerkt door gemeentelijke instanties (jeugdzorg, opbouwwerk, leerplichtambtenaar, sociale zaken) en politie als het gaat om veelplegers of andere mogelijke verdachten. Ook wordt Viveste hier nu bij betrokken; als hang- en sluitwerk in orde is wordt het moeilijker voor de inbreker. Ook goed functionerende buitenverlichting schrikt af.

Voor wat betreft de autokraken is het een ander verhaal. Hier is vrijwel zeker sprake van mobiel banditisme. Door de gunstige ligging van Houten aan de A27 kunnen criminelen gemakkelijk binnen de gemeente en snel weer weg. Meer surveilleren heeft nog niet tot meer aanhoudingen geleid. Ook hier is het devies dus: bij verdacht gedrag de politie bellen. U kunt hiervoor 1-1-2 bellen.

Tot slot hebben we afgesproken elkaar wat vaker op de hoogte te houden van wat er gedaan wordt om criminaliteit te verminderen.

Tip: kijk eens op http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips voor organisatorische en technische tips om inbraken te voorkomen of in ieder geval de kans te verkleinen.
Een andere tip kwam via twitter van @FMagdelyns: "Een sticker http://www.geengeleuraanmijndeur.nl/ verdient zich al na 1 week terug en belemmert babbeltruuk.”