woensdag, 14 april 2021 16:13

Minder dieren op de kinderboerderij

Om het dierenwelzijn te garanderen is het noodzakelijk om minder dieren te houden op de kinderboerderij aan de Keercamp. De gemeente neemt dit advies van externe deskundigen over. Een aantal dieren worden elders in het land opgevangen. 

De gemeente nam afgelopen maand de kinderboerderij en speeltuin over van de vorige exploitant. Deskundigen hebben direct na de overname aangegeven dat er teveel dieren op de kinderboerderij zijn. Deze situatie heeft volgens hen geleid tot gezondheidsrisico’s voor de dieren.
Daarom gaan 7 schapen, 2 pony’s, 7 geiten en een varken de kinderboerderij verlaten. Ook neemt de kinderboerderij afscheid van een aantal kleine knaagdieren en kippen. Voor de dieren wordt een prettige nieuwe plek gezocht, waarbij de gemeente de garantie vraagt dat de dieren niet naar de slacht gaan. Veel bezoekers en vrijwilligers van de kinderboerderij hebben een band met de dieren en dat respecteert de gemeente. Inwoners die in het verleden dieren hebben ‘geadopteerd’ en vragen hebben, kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er blijven voldoende dieren over waarvan kinderen en volwassenen kunnen blijven genieten. 

Kinderboerderij werkt aan heropening

De gemeente wil graag de kinderboerderij en de speeltuin zo snel mogelijk heropenen. Dit moet wel op een verantwoorde manier en binnen de COVID-19 maatregelen. De kinderboerderij en speeltuin moeten voldoen aan wet- en regelgeving en de bedrijfsvoering en het dierenwelzijn moet op orde zijn. De gemeente en de vrijwilligers nemen daarvoor maatregelen. De gemeente roept in dit verband inwoners op om geen groente en brood meer naar de kinderboerderij te brengen of de dieren bij het hek te voeren. Vanwege het dierenwelzijn stopt de kinderboerderij ook met de tijdelijke opvang voor dieren van inwoners in de vakantieperiode. 

Beheer door de gemeente is tijdelijk 

De gemeente gaat, met een aanbestedingsprocedure, op zoek naar een nieuwe exploitant voor de kinderboerderij en speeltuin. De gemeente doet dit graag samen met vrijwilligers, omwonenden en bezoekers. De verwachting is dat een nieuwe exploitant uiterlijk op 1 januari 2022 kan beginnen