dinsdag, 16 april 2013 15:28

Houten sluit jaarrekening 2012 positief af

Het college van b. en w. heeft de jaarstukken voor 2012 goedgekeurd met een positief resultaat van 1,1 miljoen euro. Dit is aanzienlijk beter dan verwacht, onder meer door besparingen op de WMO-voorzieningen, de personeelsbudgetten en het beheer van de openbare ruimte.

Desondanks blijven de geplande ombuigingen noodzakelijk om het financieel huishoudboekje van de gemeente op orde te houden.

Meevallers

Het jaarrekeningresultaat is 1,5 miljoen euro méér dan de prognose in de tweede bestuursrapportage (november 2012), waarin het college rekening hield met een tekort over 2012 van 400.000 euro. In die rapportage werden al wel meevallers bij de zogenoemde ‘open einderegelingen’ als kans geduid. Meevallers die met name zijn veroorzaakt door een dalende vraag naar WMO-voorzieningen. Wat ook een gunstig effect heeft gehad op het jaarrekening-resultaat is de maximale inspanning om het begrotingstekort te beperken. Er is met name bespaard op de personeelsbudgetten (0,4 miljoen) en op het beheer van de openbare ruimte (0,3 miljoen).

Versterking vrije algemene reserve

Door het positieve jaarrekeningresultaat kan de gemeente haar vrije algemene reserve – een soort spaarpot – versterken tot circa 2,6 miljoen euro. Hiermee komt deze reserve weer boven de provinciale norm van circa 2,5 miljoen euro.

Ombuigen blijft noodzakelijk

De ontwikkelingen in het vierde kwartaal van 2012 hebben bijna allemaal een incidenteel karakter – ze hebben geen directe invloed op de financiële meerjarenbegroting 2014-2017. Op basis van de huidige financiële meerjarenbegroting en de verwachte gevolgen van het laatste regeerakkoord en het recente sociaal akkoord, zijn aanvullende ombuigingen onvermijdelijk. Vermoedelijk vóór de zomer komt er meer duidelijkheid over de financiële consequenties van de akkoorden. Dan weten we ook voor welke extra financiële opgave de gemeente Houten staat. Intussen wordt onderzocht of onderdelen van de positieve ontwikkelingen uit het laatste kwartaal van 2012 een structureel karakter (kunnen) hebben. De gemeenteraad behandelt de jaarstukken 2012 op 23 mei 2013.

Read more https://www.houten.nl/nieuws/artikel/1678/