maandag, 02 december 2013 18:00

Collegebrief over Groen Gas initiatief 't Goy

In een collegebrief is de gemeenteraad geïnformeerd over het besluit om het initiatief van Adem Houten B.V. voor het oprichten van een biovergister met groen gasinstallatie aan de Beusichemseweg 58 in 't Goy te steunen.

Adem Houten B.V. heeft al langer plannen voor het realiseren van een biovergistingsinstallatie in Houten. Eerst was het idee deze te plaatsen langs het Amsterdam-Rijn kanaal zodat het groene gas geleverd kon worden aan de energiecentrale in de wijk het Gras. Adem heeft nu aangegeven de plannen te hebben bijgesteld; nu wil men de installatie graag naast garage- en transportbedrijf De Rooy plaatsen. Het biogas wordt dan opgewerkt naar groengaskwaliteit zodat het gebruikt kan worden door vrachtwagens en het ook ter beschikking komt van de groen gas pomp bij het garagebedrijf. De rest kan aan het gasnet worden geleverd.

De geldende planologische regeling laat vestiging van deze installatie op de beoogde locatie niet toe; Adem Houten is afhankelijk van planologische medewerking van de gemeente. Het college heeft aangegeven het initiatief te steunen maar wel een aantal aandachtspunten uitgewerkt te willen zien. Deze hebben onder meer betrekking op de ruimtelijke en verkeersaspecten, maar ook op bijvoorbeeld het onderzoeken van het draagvlak voor het plan in de omgeving. Bij de verdere uitwerking van de plannen zal Adem Houten deze punten moeten meenemen. Voor het uitgewerkte plan zal te zijner tijd een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd die de uitgebreide Wabo-procedure moet doorlopen. Aangezien de bouwsom meer bedraagt dan 0,5 miljoen euro is volgens de geldende afspraken een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad nodig voordat de vergunning kan worden verleend.

VVD Houten staat positief ten opzichte van het initiatief maar is zeer benieuwd naar de verdere uitwerking van het plan.

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/61355/