maandag, 29 september 2014 00:00

Houten nog steeds veilige gemeente

Onlangs is de tweede rapportage met veiligheidscijfers over de maanden mei -augustus 2014 verschenen. Het totaal aantal misdrijven is in de tweede vier maanden van 2014 met 8% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

De meest opvallende daling betreft die van het aantal woninginbraken (-62%). Stijgingen zijn te zien bij zakkenrollen (+138%) en autokraken (+29%).

Woninginbraken

Het aantal woninginbraken is in de tweede vier maanden van 2014 met 62% gedaald en komt daarmee op het laagste niveau in 4 jaar tijd. Regionaal is eenzelfde trend zichtbaar, het aantal woninginbraken is in dezelfde periode met 16% afgenomen.

Veelvoorkomende Criminaliteit

Een opvallende stijger is het aantal aangiften van zakkenrollen (+138%). Deze stijging is grotendeels terug te voeren op één incident in mei van dit jaar waarbij tijdens een evenement maar liefst 13 gevallen van zakkenrollerij zijn gemeld. Deze zaken zijn kort daarna opgelost met de aanhouding van de dader. Het aantal autokraken is toegenomen met 29% terwijl deze regionaal juist zijn afgenomen met 9%. Hierbij geldt dat meermalen is gebleken dat inwoners vaak nog losse (waardevolle) goederen in de auto achterlaten. Ook het aantal fietsdiefstallen is in deze periode na een aanvankelijke daling in de eerste vier maanden van het jaar met 14% toegenomen. Het gebruik van een tweede (ketting-)slot verkleint de kans op fietsdiefstal aanmerkelijk.

Samenwerken aan veiligheid

De gemeente werkt samen met politie en brandweer hard aan een veilige leefomgeving. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben wij ook uw hulp bij nodig. U kunt zelf maatregelen treffen waardoor inbrekers en autodieven minder kans op succes hebben. Zorg bijvoorbeeld voor goed hang- en sluitwerk en voor goede verlichting om het huis. En laat geen waardevolle losse spullen in uw geparkeerde auto achter. Bel bij verdachte situaties direct met alarmnummer 112, dat vergroot de pakkans door de politie. Kijk voor meer tips over wat u kunt doen op www.houten.nl/veilig.

De veiligheidscijfers voor Houten kunt u inzien op deze pagina. Kijk voor het rapport voor de hele regio Utrecht op www.stopdecriminaliteit.nl.