zondag, 02 december 2012 08:11

De oecumenische historie van Houten - kerk ik beeld (7)

Joop van Herwijnen, Houtenaar en vrijetijdsarcheoloog, neemt ons mee in de geschiedenis van de kerken in Houten. Na de reformatie is er een splitsing gekomen tussen de katholieke en de protestantse kerk.

Joop geeft aan dat in Houten al meteen dat moment ook veel samengewerkt is tussen beide kerken. Daarmee is de oecumenische gedachte in Houten dus historisch geworteld.  
Als voorbeeld schetst hij dat de armenzorg in Houten werd vanuit de kerk opgepakt door Onze Lieve Vrouwe Broederschap. Deze  van oorsprong katholieke stichting, zou na de reformatie feitelijk zijn katholieke signatuur verliezen. Dat is niet gebeurd, aldus Joop, "De jaarrekening werd daarna  (eind zestiende eeuw) ondertekend door de dominee en de pastoor. Een vroeg staaltje van oecumene."  Onder de pleinkerk bevindt zich een crypte, waarin 2 heren van Heemstede en een pastoor begraven zijn. Hier liggen protestant en katholiek dus broederlijk naast elkaar. In dit portret geeft Joop nog meer voorbeelden uit de historie waarbij protestanten en katholieken gezamenlijk optrokken. Dit was in die tijden lang niet overal gebruikelijk, aldus Joop.

Read more http://www.omroephouten.nl/Houten/kerk-in-beeld-7-de-oecumenische-samenwerking-in-houten.html