woensdag, 25 februari 2015 16:54

Minder uitkering door nieuwe kostendelersnorm

Wanneer u uw woning deelt met meerdere volwassenen, wordt uw bijstandsuitkering daarop aangepast. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder een huishouden delen, hoe lager de uitkering.

De gedachte van de wetgever hierachter is dat u de woonkosten met elkaar kunt delen. Dit heet de kostendelersnorm.

De kostendelersnorm is onderdeel van de nieuwe Participatiewet die per 1 januari 2015 is ingegaan. Had u vóór 31 december 2014 al een uitkering die in 2015 doorloopt? Dan gaat de kostendelersnorm voor u in op 1 juli 2015. Heeft u in 2015 voor het eerst een uitkering ontvangen? Dan is de norm direct op u van toepassing.

Voor wie geldt de kostendelersnorm?

Het gaat om huishoudens met meerdere volwassenen. Dit zijn bijvoorbeeld gezinnen met inwonende volwassen kinderen. Er kan ook een inwonende (groot)ouder, broer of zus aanwezig zijn. Of de aanhang van de volwassen zoon of dochter. Voor de kostendelersnorm maakt het niet uit of men getrouwd of familie van elkaar is. Niet alle volwassenen tellen mee. Jongeren tot 21 jaar, studenten, kamerhuurders en kostgangers tellen niet mee voor de kostendelersnorm. In de folder vindt u meer informatie over de personen die wel én niet meetellen voor de kostendelersnorm.

Huisbezoek

De gemeente Houten is aangesloten bij de regionale uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). Van februari tot juni 2015 onderzoekt WIL op wie de kostendelersnorm van toepassing is. Als u met met meerdere volwassenen een huis deelt kunt u onder andere een huisbezoek verwachten en wordt u uitgenodigd voor een gesprek. Daarbij kijkt WIL naar uw feitelijke woon-, leef- en financiële situatie van de klant.

Wijzigingen in uw woonsituatie

WIL onderzoekt de huishoudens waarvan bekend is dat hier meerdere volwassenen wonen. Twijfelt u of WIL de juiste gegevens van u heeft? Bijvoorbeeld omdat u een wijziging in het aantal bewoners van uw woning niet heeft doorgeven. Dan is het belangrijk dat u dit alsnog aan WIL doorgeeft. Zo voorkomt u dat u uw uitkering later moet terugbetalen en een boete krijgt. Wijzigingen kunt u doorgeven aan de Afdeling Inkomen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030 - 7022 300 (ma. t/m vr., 08.30 – 12.30 uur).

Bekijk de Kostendelersnorm folder.