dinsdag, 07 april 2015 12:47

Aprilmaand Houten Drink(t) Water

Een gezonde jeugd, dat is wat we willen. Daarom wil de gemeente Houten water drinken gemakkelijk en aantrekkelijk maken. De gemeente werkt hierin samen met Sportpunt Houten, kinderdagverblijf Partou, Peuterspeelschool Houten, Hockeyclub Houten, jongerenvereniging Shine en basisschool de Plantage.

Houten is sinds dit jaar een ‘Jongeren op gezond gewicht (JOGG) gemeente’. Eén van de (landelijke) JOGG- thema’s is waterdrinken. Op momenten dat jongeren dorst hebben, drinken ze nu vaak zoete dranken. Onbewust krijgen jongeren zo veel calorieën binnen, wat overgewicht kan veroorzaken. Water lest 100% de dorst met 0% calorieën.

Activiteiten

Vanaf 10 april gaan zo’n 1500 kinderen van de Kinderdagverblijven en de Peuterschool aan de slag met drinkwaterpakketten. ‘Houten Drink(t) Water’ stimuleert peuterspeelzalen en kinderdagverblijven om kinderen meer water te laten drinken. Met speciale bekers en bidons wordt water drinken leuk! Eind april worden drie watertappunten geopend in Houten. De watertappunten staan op plaatsen waar veel jongeren komen en waar gesport wordt: naast het schoolplein van O.B.S. De Plantage, naast de voetbalkooi ter hoogte van sporthal de Kruisboog op de Kruisboog en op het sportcomplex De Meerpaal (voor het clubgebouw). Jong en oud: iedereen kan gebruik maken van deze gratis voorziening.

Gezond gewicht

In Houten valt overgewicht bij kinderen en jongeren tot 16 jaar op zich mee, als je het vergelijkt met cijfers uit de regio en Nederland. Dat willen we ook graag zo houden. Want naarmate de Houtense inwoners ouder worden, neemt het overgewicht toe. Daarom is het zo belangrijk om het drinken van water te stimuleren en het goede voorbeeld te geven, op school en thuis.

Samen met partners

De kracht van Houten Drink(t) Water! (en JOGG Houten) is dat alle partijen de handen ineen slaan. In Houten werken gemeente, sportverenigingen, onderwijs, kinderdagverblijven, peuterschool, gezondheidsorganisaties, jongerenwerk en private partners samen om jongeren op een gezond gewicht te houden. Door de gezonde keuze makkelijker te maken en te stimuleren in de kantine, op school en in de buitenruimte. Zo wordt water drinken weer gewoon.