dinsdag, 09 juni 2015 09:46

Het DoorGeefLuik geeft spullen een tweede leven

De gezamenlijke kerken van Houten zijn een initiatief gestart om eenzame inwoners uit hun sociaal isolement te halen. Hiervoor is de voormalige school De Wegwijzer aan de Lupine-oord omgevormd tot een plek van ontmoeting onder de naam “Wereldhuis”.

Hier vinden ontmoetingen plaats van bezoekers onderling, aanbieders van activiteiten en buurtbewoners. Het Wereldhuis herbergt tevens stichting Present, de Family Factory, PimpedbyRoos, het DoorGeefLuik en een fietsenmaker. In een aantal Artikelen en filmpjes geven Trefpunt en Omroep Houten u een kijkje in de keuken.

Het DoorGeefLuik (DGL) is bedoeld om alles wat Houtenaren over hebben, of teveel hebben en wat nog bruikbaar is, door te geven aan de mensen die bijna niets hebben.

Drijvende kracht achter het doorgeefluik is Aleid Groothoff. Met grote inzet geeft zij al jaren spullen een tweede leven. Aleid: “Ik ben het met name gaan doen voor de nieuwkomers in Houten, die uit het asielzoekerscentrum komen met alleen maar koffers met kleren en dan een leeg huis krijgen. Dan help ik ze aan meubels, huisraad en beddengoed. Daar zijn ze dolgelukkig mee. En dan krijgen meteen al die spulletjes een tweede leven.“ 

Houten herbergt jaarlijks ongeveer 40 gezinnen die de vluchtelingenstatus gekregen hebben. Dit jaar vanwege de grote stroom vluchtelingen nog meer. Zij krijgen een huurwoning toegewezen, maar die is meestal helemaal leeg en kaal. Aleid was jarenlang als vrijwilligster actief om deze nieuwe inwoners les te geven in de Nederlandse taal. Ze merkte al snel dat er ook een grote behoefte bestond aan praktische zaken. Daar is ze zich nu ook voor gaan inzetten. “Ik doe het om mensen te helpen, maar ook vanuit hart voor het milieu. Dan snijdt het mes aan twee kanten.” 

Aleid doet het vele werk niet alleen. Ze is erg blij met veel hulp van andere vrijwilligers. Op doordeweekse dagen is het een drukte van belang in het DoorGeefLuik. Vrijwilligers maken schoon, sorteren kleding en andere spullen. Chauffeurs en  sjouwers, halen meubels op bij mensen thuis en stallen ze uit. Als ze worden uitgekozen gaan ze weer de aanhanger in. 
De nieuwe Nederlanders komen geregeld langs in het Wereldhuis. Ze steken graag de handen uit de mouwen en laten hun talenten zien. Aleid kent velen van hen en is altijd in voor een belangstellend gesprek. Het Wereldhuis is bedoeld om zoveel mogelijk ontmoeting mogelijk te maken. Ook de nieuwkomers kunnen hier contacten te leggen en aan hun integratie werken.

Een filmpje over het DoorGeefLuik is te zien op www.omroephouten.nl 

Aleid is altijd heel blij met meubels, beddengoed, bedden, huisraad, fietsen, etc.  Men kan contact met haar opnemen liefst via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Media

Lisanne den Boestert, Omroep Houten