dinsdag, 29 september 2015 18:20

Vluchtelingen opgevangen in Houten

Vluchtelingen opgevangen in Houten Dennis Jongeling - Omroep Houten

De noodopvanglocatie voor vluchtelingen in Houten is op 30 september in gebruik genomen. Ongeveer 175 vluchtelingen verblijven vanaf vandaag 3 tot 6 dagen in sporthal De Wetering. De vluchtelingen werden over het algemeen hartelijk ontvangen door de aanwezige Houtenaren.

Burgemeester Wouter de Jong heeft eerder bekend gemaakt dat het COA Houten heeft verzocht de opvanglocatie voor woensdagmiddag klaar te maken. De gehele woensdag reden zowel burgers als instanties langs de sporthal om matrassen, kussens, spelletjes en luiers langs te brengen voor de vluchtelingen. Judith Feddes is een van die behulpzame burgers. “Iedereen die wil helpen kon zich aanmelden bij de Facebook-groep ‘Welkom in Houten’. Daar was iemand die matrassen over had, maar geen auto had, die heb ik dus maar opgepikt”, aldus Feddes. Tegengeluid over de opvang van vluchtelingen heeft ze in haar directe omgeving nog niet gehoord. Op Facebook waren er een aantal negatieve geluiden, maar iedereen die zij kent wil graag helpen waar dat kan. “Ik vind het erg gaaf dat de vluchtelingen hier komen en dat wij als Houtenaren ook ons steentje bij kunnen dragen”, besluit Feddes. 

Rond kwart voor 1 ’s middags komt burgemeester De Jong een kijkje nemen. “Er wordt nog hard gewerkt binnen om alles op tijd af te krijgen. Er zijn voldoende matrassen en bedden. We verwachten de 206 vluchtelingen tussen 2 en 3 uur vanmiddag” , aldus de burgemeester nadat hij de noodopvang van binnen heeft bekeken. De vluchtelingen zullen in eerste instantie 72 uur in Houten verblijven, De Jong meldt dat we rekening kunnen houden met 3 tot 7 dagen. 

De eerste bussen met vluchtelingen verschijnen om half 4, iets later dan verwacht. Een groep dames die elkaar hebben ontmoet via de Facebook-groep ‘Welkom in Houten’ hebben zich verzameld om de vluchtelingen welkom te heten in Houten. Naast hun staat een actievoerder van het Identitair Verzet. “Voor elke persoon die hier staat, kunnen we 100 vluchtelingen bij hen in de regio opvangen. Ik ben juist humaner en wil de vluchtelingen de veel te lange reis besparen”, vertelt de actievoerder. Terwijl de vluchtelingen de bus uitstappen roept hij hen nog na: “Boe, go home to your own country, fight for your country, you cowards”.  Hij staat naast de plek waar kort daarvoor zijn spandoek hing met de tekst ‘Geen AZC in Houten’. Omdat hij vooral protesteert tegen jonge mannen zou hij het spandoek weghalen als er meer dan 15 kinderen uit de bussen stapten: “je moet je dan ook aan je woord houden”, aldus de actievoerder net voor zijn vertrek.

Volgens burgemeester De Jong is een asielzoekerscentrum (AZC) in Houten echter nog ver weg. “Het verzoek van het COA ligt er, maar tot noch toe was Houten nog geen logische plek voor een AZC” vertelt de burgemeester. Hij benadrukt wel dat er af en toe gesprekken zijn tussen de gemeente en het COA, maar dat het vooralsnog een verzoek is en er nog geen concrete plannen zijn. Tegengeluiden uit de samenleving zullen absoluut gehoord worden: “zonder draagvlak binnen de gemeenteraad en binnen de samenleving kunnen we niets, we zullen dus zeker in gesprek gaan met de samenleving”, aldus burgemeester De Jong.

De sfeer onder de vluchtelingen is goed. De grootste groep komt uit Syrië, maar er zijn ook mensen uit Iran, Irak en Nigeria. “Ze voelen zich welkom in Houten en in Nederland”, vertelt De Jong, “Ze zijn blij dat ze voor een aantal dagen op een vaste plek zitten, sommigen hebben een reis van bijna 50 dagen achter de rug”. Wat er na hun korte verblijf in Houten zal gebeuren kan De Jong ons niet vertellen.

Media

Omroep Houten