donderdag, 20 december 2012 18:19

Perspectief voor kinderen in Kameroen vanuit Houten

Windows of Hope wil alleenstaande moeders en hun kinderen toekomstperspectief geven door hen onderwijs te bieden. Een fototentoonstelling in Markant in Houten laat zien hoe zij nu leven.

Windows of Hope is opgericht door Janet Agbor, die geboren en getogen is in Kameroen. Samen met haar twee kinderen woont ze al bijna twintig jaar in Houten. In 2005 bezocht ze Kameroen. Door wat ze toen zag besloot ze in actie te komen voor de alleenstaande moeders en hun kinderen.

Janet vertelt: “Ik zag dat mijn land veranderd was, maar helaas gold dat niet voor iedereen. Voor arme mensen doet niemand iets, alleenstaande moeders hebben het heel moeilijk. Omdat ik zelf ook een alleenstaande moeder ben, weet ik uit ervaring hoe zwaar dat is.
Meisjes uit een arm gezin hebben in Kameroen maar heel weinig kansen, zeker als ze niet kunnen lezen en schrijven. Ze krijgen vaak al jong kinderen. Door de armoede trekken ze naar de stad om werk te zoeken. Als je zoals ik al zolang in een rijk westers land leeft, is dat heel pijnlijk om te zien. Hier in Nederland worden alleenstaande moeders niet buitengesloten door de maatschappij. Ze krijgen een huis, kleding, eten, geld voor de kinderen. Als je een alleenstaande moeder bent in Kameroen, heb je dat allemaal niet, er zijn geen sociale voorzieningen. Om aan geld te komen gaan de meisjes om met verkeerde mensen, ze belanden in de prostitutie, krijgen aids. De kinderen van die meisjes blijven als wees achter. Als je geen werk hebt, heb je ook geen verzekering. Dokters en medicijnen moet je dan contant betalen.

Janet wil de positie van de kinderen en hun moeders verbeteren. Ik wil hen kansen geven. Ik wil daarom een school voor hen bouwen waar ze kunnen leren lezen en schrijven, waar ze een vak kunnen leren zodat ze hun eigen inkomen kunnen verdienen en voor hun kinderen kunnen zorgen. Zonder zo’n opleiding en zonder werk blijven ze arm en groeit ook de volgende generatie in dezelfde armoede op. Als de kinderen naar school gaan, bieden we ook activiteiten aan voor de moeders, zodat ook zij alsnog een vak kunnen leren.

De fototentoonstelling laat het leven van arme mensen in Kameroen zien. Zij wonen vaak in heel kleine huizen, zonder ramen, deuren en riolering, en verstoken van drinkwater. De kinderen zijn sterk op elkaar aangewezen. De meesten staan voluit lachend op de foto’s, ook dat is Kameroen.

Read more http://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/december/20/perspectief_voor_kinderen_in_kameroen_vanuit_houte