woensdag, 12 december 2012 19:00

Verslag gemeenteraadsvergadering Houten 11 december

Een meerderheid in de gemeenteraad had voorafgaand aan de debatvergadering de gelederen gesloten en door middel van een motie ervoor gezorgd dat debatteren eigenlijk al geen zin meer had. De VVD fractie liet bij monde van een geërgerde Perjan Moors weten dat het teleurgesteld was in de gang van zaken.

De maatschappij verandert en het is aan de raad om met deze maatschappelijke veranderingen mee gaan; niet om deze maatschappelijke veranderingen tegen te gaan en te dwarsbomen op basis van dogma’s en niet valide argumenten. Vermoedelijk wilden deze partijen niet met VVD, PvdA en D66 in gesprek, omdat ze zelf ook wel inzien dat ze dogma’s en niet valide argumenten gebruiken. Zo gaf Perjan ondermeer aan. te lezen.

Dit stuk was al eerder besproken op 25 september. Door een motie van D66, gesteund door een krappe meerderheid in raad, kon er toen geen besluit genomen worden. De motie riep het college op om te onderzoeken of een aantal huizen dat aan het spoor gebouwd gaat worden 180 graden gedraaid kan worden zodat het geluidsniveau in de tuin onder de voorkeurswaarde van 55 dB komt. Op zich klinkt dat sympathiek zo gaf Eef Stiekema van de VVD fractie aan, de feiten zijn echter duidelijk. Wet- en regelgeving staat toe dat een geluidsniveau van 68 dB bereikt mag worden, de overschrijding van de voorkeurswaarde is slechts 1 dB. Dit is een niet hoorbaar verschil: pas bij 3 dB is een verschil op te merken. Het draaien van de huizen met 180 graden past daarnaast ook niet in de stedebouwkundige structuur van Houten. Ook worden er al maatregelen genomen (zoals het verlengen van het geluidscherm) om de voorkeurswaarde zo dicht mogelijk te benaderen. Het voorstel werd dan ook ongewijzigd aangenomen.

De VVD vindt het belangrijk dat er goede sportvoorzieningen in Houten zijn. Sport verbroedert, zorgt voor maatschappelijke verbinding en houdt mensen gezond. Dat er nu een particulier initiatief voorligt om een sportgebouw te bouwen op de Kruisboog juicht de VVD dan ook toe. Eef Stiekema van de VVD sprak zijn waardering uit voor het voorstel en overleg met omgeving. De meerderheid van de gemeenteraad stemde in met het voorstel.

Het raadsvoorstel ten aanzien van het rapport van de rekenkamercommissie werd in meerderheid aangenomen.

vreemd aan de orde van de dag (omdat het onderwerp niet op de agenda stond) in om een duidelijk signaal af te geven aan Provinciale Staten dat wij geen windmolen zoekgebied bij Schalkwijk ter hoogte van de Goyerbrug willen. Dit is nodig omdat Provinciale Staten de regels heeft gewijzigd. Waar eerst draagvlak van een gemeenteraad nodig is voordat tot plaatsing overgegaan kan worden, is de regel nu dat 'het mooi is als er draagvlak is'. Onvoldoende voor eerder genoemde partijen, voldoende reden voor een motie dus.

Tijdens de raadsvergadering werd besloten de motie aan te passen. Dit omdat de gemeenteraad eerder een de 'Structuurvisie Eiland van Schalkwijk' aangenomen waarin het zoekgebied voor windturbines bij de Goyerbrug is genoemd. Nu een motie aannemen waarin deze zoeklokatie wordt verworpen is niet consistent. Daarom is de motie aangepast; nu wordt verwoord dat de Provincie wordt opgeroepen rekening te houden met de randvoorwaarde zoals in de structuurvisie EvS is opgenomen. Het gaat hier om het feit dat eerst de windmolenlokatie aan de Veerwagenweg wordt geëvalueerd voordat er overgegaan kan worden tot plaatsing elders. De herziene motie kon hierdoor rekenen op een raadsbrede steun.

Aan het einde van de besluitvormende raad werd uitvoerig stilgestaan bij het afscheid van Paul van Ruitenbeek als griffier van de gemeente Houten. Paul van Ruitenbeek is nu werkzaam als kwartiermaker in de nieuw te vormen gemeente Alphen aan de Rijn, Boskoop en Rijnwoude. Inmiddels is hij benoemd als griffier van Alphen aan de Rijn. Paul heeft de afgelopen jaren alle fracties met raad en daad bijgestaan. Wat ons betreft naar volle tevredenheid! Wij willen Paul dan ook bedanken voor de prettige samenwerking en wensen hem veel succes in zijn nieuwe uitdaging.

De aandachtig luisterende Paul van Ruitenbeek wordt toegesproken door Gijs van Leeuwen (SGP). Op de foto ook Rudi Boekhoven in zijn eerste gemeenteraadsvergadering als waarnemend burgemeester van Houten.

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/52433/