woensdag, 02 januari 2013 12:15

Uitdunnen plantsoenen in Noordwest

Vanaf 14 januari 2013 wordt op verschillende plekken in de wijk Noordwest gestart met het uitdunnen van plantsoenen. Het gaat om delen rondom het Imkerspad, achter de Kalverhoeve en langs het fietspad achter de Jachthoeve. Bij deze werkzaamheden wordt een deel van de struiken en bomen  verwijderd.

Hierdoor krijgt de beplanting meer ruimte om uit te groeien tot volwaardige struiken. Daarnaast ontstaat een meer open karakter waardoor de sociale veiligheid langs bijvoorbeeld fiets- en wandelpaden toeneemt. Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt een Flora en Fauna inventarisatie uitgevoerd. Mochten hierbij (bewoonde) nesten of andere zaken worden aangetroffen waarvoor speciale maatregelen nodig zijn, dan zal de gemeente deze nemen. Door de werkzaamheden kunt u mogelijk tussen 07.00 uur en 17.00 uur hinder ondervinden van geluid en tijdelijke afsluiting van voet- en fietspaden. Kijk voor meer informatie over het groenbeleid rond uitdunnen onder meest gestelde vragen.

De gemeente Houten streeft naar een natuurlijker beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld (bos)plantsoen. Bij het juiste beheer kan bosplantsoen, samen met de kruidenlaag, uitgroeien tot een natuurlijk geheel waarin veel plant- en diersoorten zich thuis voelen. Deze manier van beheren komt de biodiversiteit ten goede.

Meest gestelde vragen en antwoorden

Waar dunnen?

De werkzaamheden in het voorjaar van 2013 zullen voornamelijk plaatsvinden in de wijk Noord-West, waarbij in eerste instantie gedeeltes rondom het Imkerspad, achter de Kalverhoeve en langs het fietspad achter de  Jachthoeve zullen worden aangepakt.

Wanneer?

De werkzaamheden starten op 14 januari 2013. Afhankelijk van de weersomstandigheden bepalen we op het laatste moment waar de werkzaamheden plaats gaan vinden. Op sommige plaatsen kunnen we beter zagen en rijden als het heeft gevroren. Hierdoor kan het beeld ontstaan dat er van de hak op de tak wordt gewerkt, maar dat is dus bewust beleid.

Wat is dunnen?

Onder snoeien verstaan we: het afzagen van takken van een boom of struik. Dit wordt veelal gedaan om de groei en bloei te bevorderen of om in de weg hangende takken te verwijderen. Vaak staan struiken zo dicht op de rand van paden en wegen dat dit tot overlast leidt. Hierdoor zijn er jaarlijks veel snoeiwerkzaamheden, met name in de winter wanneer dat het meest geschikt is voor struiken. Dit frequent snoeien geeft onnodig veel kosten terwijl de struik niet tot volle wasdom kan komen. Bij dunnen worden de struiken en bomen in zijn geheel verwijderd. Hierdoor krijgen de nog aanwezige planten meer ruimte en kunnen uitgroeien tot een volwaardige struik waarbij snoei minimaal nodig is. Dit wordt vooral in grovere beplanting, zoals bosplantsoen, toegepast.

Wat is bosplantsoen?

Bosplantsoen is een gemengde beplanting van bomen en struiken die van nature in Nederland voorkomen. Het is een vrij grove beplanting met mogelijkheden voor een natuurlijke ontwikkeling. Soorten die veel gebruikt worden zijn eik, lijsterbes, esdoorn, hazelaar, krentenboompje, meidoorn, vuilboom, gelderse roos, vlier, kardinaalsmuts en mispel.

Waarom dunnen?

  • licht- en ruimtegebrek
    Bij de aanleg van bosplantsoen planten we in het begin meer bomen en struiken dan uiteindelijk nodig is. Op deze manier is de beplanting sneller dichtgegroeid. Na drie á vier jaar kan dit een redelijk groen beeld opleveren. Wanneer we alle bomen en struiken door laten groeien, gaan er op termijn problemen ontstaan. De beplanting krijgt onvoldoende licht en ruimte. Door de onderlinge concurrentie die  ontstaat, groeien de struiken en bomen omhoog naar het licht. Ze worden iel en dun. De onderste takken en de struiken midden in het plantvak sterven af. Er ontstaat een opgeschoten beplanting die aan de onderzijde kaal is. Op sommige locaties is dit al het geval.
  • sociale veiligheid
    Dunnen van bosplantsoen heeft ook een gunstige invloed op de sociale veiligheid. Langs wandel-, fiets- en achterpaden doen zich nogal eens onveilige situaties voor. De beplanting is hier soms als een dichte haag gesnoeid. Er is geen zicht meer op andere weggedeeltes. Voor fietsers en wandelaars geeft dit een onveilig gevoel.

Hoe dunnen?

Vóór het dunnen wijzen we bepaalde struiken aan die waardevol zijn en voor de toekomst behouden moeten blijven. Bij deze keuze letten we op de kwaliteit van de beplanting, het gewenste eindbeeld en de variatie binnen de beplanting. Bijvoorbeeld zoveel mogelijk variatie in soorten, bloei, groenblijvend, besdragend en herfstkleuren. Hierbij wordt wel zoveel mogelijk rekening gehouden met inheemse soorten. Bij het dunnen zagen we de beplanting rondom de te behouden boom of struik weg. Tevens halen we de wortels uit de grond. Zo ontstaat er voldoende ruimte voor de overige beplanting om tot een volwaardige boom of struik uit te groeien.

Verdwijnen er ook bomen?

In enkele bosplantsoenpercelen zijn de struiken, zoals eiken, inmiddels doorgegroeid tot bomen. Van deze zogenoemde ‘boomvormers’ zullen we de beste exemplaren laten staan. Zeker de eiken zullen door de ruimte op den duur in het Imkerspark uitgroeien tot mooie vrijstaande bomen. Hiervoor zal ook een aantal boomvormers verdwijnen. Tevens zal op een aantal plaatsen solitaire bomen verdwijnen. Het gaat hier om bomen die concurrentie vormen voor de onderliggende beplanting of te dicht tegen andere bomen aan staan. Deze bomen zijn met rode verf gemarkeerd.

Wat kaal!

Door het dunnen zal het al gauw kaal aandoen. Zodra in het voorjaar de bladeren weer aan de bomen komen, zal al na een paar maanden blijken dat het allemaal toch nog redelijk dicht begroeid is. Op enkele plaatsen is de beplanting zo ‘uit z’n fatsoen’ gegroeid dat er rigoureus moet worden ingegrepen. Hier zal het dan minder snel dicht groeien. Wel zullen hier nieuwe struiken worden aangeplant. Deze komen echter gelijk op de plaats te staan waar ze kunnen blijven staan en er dus niet na een paar jaar hoeft te worden gedund. Op plaatsen waar veel dezelfde soorten staan, zullen ook extra struiken worden verwijderd en weer nieuwe, ander soorten, worden aangeplant. Dit om de biodiversiteit te vergroten.

Groenafval

Na het dunnen blijven grote hoeveelheden groenafval achter. De dikkere stammen en boomstronken zullen we waar mogelijk zoveel mogelijk in het groen verwerken. Hierdoor kunnen dieren als egels, vogels, ringslangen, amfibieën en insecten schuil- en broedgelegenheden vinden. De takken worden versnipperd en zullen worden afgevoerd naar een biocentrale. Op een enkele plek zal een takkenhoop worden aangelegd voor de dieren.
De snippers worden niet in het bosplantsoen verwerkt omdat dit leidt tot verrijking van de bodem en vorming van een overdaad aan brandnetels tot gevolg zal hebben. Een paar stobben zullen bij wijze van proef,  langs de waterkant worden gelegd om onder andere ijsvogels de mogelijkheid te geven om te gaan broeden.

Flora en fauna

Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt een flora en fauna inventarisatie uitgevoerd en een plan van aanpak gemaakt voor de uitvoering van de werkzaamheden. Mochten hierbij (bewoonde) nesten of andere zaken worden aangetroffen waarvoor speciale maatregelen moeten worden getroffen, dan zal de gemeente deze nemen. Als het nodig is overleggen we met de Dienst Regelingen van het Ministerie van EL&I.

Eindbeeld

Het eindbeeld zal op de meeste locaties afwijken van het huidige beeld. Zo zullen bosplantsoenpercelen natuurlijker ogen en zal er tussen de openingen in de struiken een kruidenlaag ontstaan. Doordat veel struiken toch gauw 8 meter in doorsnee worden, zullen struiken ook deels het gazon overgroeien wat ook een natuurlijker uitstraling heeft.

Nog vragen?

Neem dan contact op met Peter van Wieringen van de afdeling Openbare Werken via 030-6392611 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de betreffende locaties vindt u ook borden met informatie.

Authors: Gemeente Houten

Read more https://www.houten.nl/nieuws/artikel/1621/