zaterdag, 23 februari 2013 09:00

Verslag Gemeenteraadsvergaderingen d.d. 11 december 2012

Deze raadsvergadering wordt voor het eerst voorgezeten door de waarnemend burgemeester Rudie Boekhoven.

De volgende belangrijke onderwerpen worden behandeld:

 

1. Discussiestuk zondagsopenstelling van levensmiddelenwinkels in Houten
AVerslag Gemeenteraadsvergaderingen d.d. 11 december 2012an de orde is of aan drie supermarkten in Houten toestemming wordt gegeven om de winkel op zondagmiddags/- avonds open te stellen.
Bij de start van de behandeling van dit onderwerp geeft CDA- er Jan de Jong aan, dat hij als voorzitter van de Belangenvereniging winkelcentrum Het Rond belanghebbende is bij dit onderwerp en ervoor kiest om niet aan het debat en eventuele stemmingen mee te doen en dit agendapunt vanaf de publieke tribune zal volgen. De voorzitter respecteert deze keuze.
Wim Adriaanse spreekt uit, niet alleen namens het CDA, maar ook als standpunt van ITH, Groen Links, SGP en Christen-Unie, dat hij tégen zondagsopenstelling van de supermarkten is. Hij dient een motie in, die beoogt de zondagsopenstelling van levensmiddelenwinkels op zondagmiddag na 16.00 uur niet mogelijk te maken. Voor drie fracties geldt dat een collectieve rustdag is ingebed in de schepping. Verder betoogt hij dat de peiling van het burgerpanel geen meerderheid vóór zondagsopenstelling opleverde. Hij vermoedt problemen bij de verdelingssystematiek, omdat volgens de huidige wettelijke regeling slechts drie winkels open mogen. Ook vindt hij dat de openstelling ten koste kan gaan van branchegenoten, die hun winkel niet kunnen of willen openstellen, bijv. de kleinere ondernemers. Aspecten van duurzaamheid en belangen van werknemers zijn eveneens aan de orde. Deze argumenten wegen volgens Wim Adriaanse niet op tegen het economisch belang van maximaal drie winkels.
De fractiewoordvoerders van VVD, PvdA en D’66 geven aan dat zij deze beperkingen niet willen opleggen aan ondernemers en consumenten in Houten en zien met ongenoegen aan dat nu koopkracht wegvloeit naar de naburige gemeentes, die wél de zondagsopenstelling kennen. Het ordevoorstel van D’66 om de besluitvorming uit te stellen tot de volgende raadsvergadering wordt verworpen.
De motie van CDA, GL, CU en ITH wordt in de besluitvormende raad aangenomen met 16 tegen 12 stemmen.

2. Proefverkaveling Loerik III- Noord
Dit voorstel is al eerder in de raadsvergadering aan de orde geweest en aangehouden om nog eens te kijken naar de overschrijding van de geluidswaarden. Dat heeft het plan echter niet veranderd. Ton Uijttewaal vindt dat als je aan toekomstige bewoners moet uitleggen, waarom je de geluidswaardes overschrijdt, dit een verkeerde aanpak is. In deze situatie van geringe overschijding gaat de fractie accoord met het voorstel, maar hij hoopt dat het college voortaan met plannen komt die wél binnen de grenswaardes blijven.

3. Planologisch mogelijk maken van een sporthal aan Kruisboog
Het raadsvoorstel houdt in op de Kruisboog de bouw van een sporthal voor de Handbal Vereniging Houten mogelijk te maken. CDA- er Ton Uijttewaal sprak zijn waardering uit voor het plan en het kansrijke initiatief. Hij vraagt nog naar de financiële risico’s voor de gemeente en vestigt de aandacht op een goede milieuparagraaf in het uiteindelijke plan. In het debat werden nog een aantal opmerkingen gemaakt over de contacten met volleybalvereniging Taurus over dit plan, omdat dan hun beachvolleybalveld verdwijnt.

4. Rapport Rekenkamercommissie: Evaluatie strategische visie
De rekenkamercommissie heeft een onderzoek uitgevoerd naar de betekenis van de Strategische Visie 2003-2015 voor de besluitvorming in deze periode en komt met een reeks aanbevelingen.
John Goes kan zich vinden in de aanbeveling voor een actualisatie van de strategische visie, maar vindt het niet nodig het hele proces van destijds nog eens te doorlopen. Met het huidige gebrek aan middelen zou dat te kostbaar worden.

5. Motie m.b.t. Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie m.b.t. windenergielocatie Goyerbrug
Op initiatief van Wim Adriaanse is dit onderwerp geagendeerd. Hij stelt vast dat als de Provinciale Staten begin volgend jaar het ontwerp nieuwe structuurvisie (PRS) vaststellen, aan beide zijden van het Amsterdam- Rijnkanaal ter hoogte van de Goyerbrug er hoge windturbines kunnen komen. Als dit blijft staan dan zou een producent van windenergie kunnen claimen, om dit planologisch mogelijk te maken, zonder dat de raad van Houten daar invloed op heeft. En de gemeenteraad heeft eerder vastgesteld een beslissing over nieuwe windenergielokaties op het grondgebied van de Gemeente pas te willen nemen, nadat de windmolens aan de Veerwagenweg zijn geëvalueerd. In het debat wordt aangegeven dat de gemeenteraad nu besluitvorming ook niet moet blokkeren als de gemeenteraad van Houten wél windmolens aldaar wenst. Na aanpassing van de motie door de opsteller Wim Adriaanse wordt deze unaniem door de Gemeenteraad aangenomen.

6. Motie vreemd aan de orde van de dag: behoud steiger Imkersplas
De motie van ITH, GL, CU en SGP vraagt om het behoud van de steiger aan de Imkersplas.
Wethouder van Dalen deelt mee dat volledige renovatie te kostbaar is in het kader van de beperktere middelen, maar wel open te staan voor initiatieven uit de buurt, die kansrijk zijn en zegt toe dat de gemeente daarin kan faciliteren. Vooralsnog zal er niet gesloopt worden en zal wel gekeken worden of de steiger veilig genoeg is om open te houden.

7. Benoeming nieuwe griffier en afscheid van Paul van Ruitenbeek
Als nieuwe griffier wordt benoemd mevrouw Janne Pijnenborg. Paul van Ruitenbeek vertrekt als griffier naar Alphen aan de Rijn. Als leidinggevende van de griffie spreekt Gijs van Leeuwen hem toe en bedankt hem voor alles wat hij voor Houten en de Houtense raad heeft betekend. Paul van Ruitenbeek spreekt afscheidswoorden aan de raad.
Uiteindelijk kon deze raadsvergadering net na het middernachtelijk uur worden afgesloten.
In het informele deel hierna werden nog afscheidswoorden tot de scheidend griffier gericht. CDA fractievoorzitter Erik Jan Visser bood hem een kunstzinnige vogel (uit Wereldwinkel) aan, met een knipoog naar zijn nieuwe werkomgeving (Alphen aan de Rijn met Avi Fauna) met deze boodschap:

Beste Paul,
Dit cadeau staat symbool voor jouw ambities.
In je nieuwe werkomgeving kun je vreemde vogels aantreffen.
Alls griffier van je nieuwe stad, sta je altijd bóven de partijen
En houdt goed overzicht over het politieke landschap.
En als het niet lukt, dan ben jij vast de ‘vogel op hoge poten’
om te bereiken, wat jij voor ogen hebt.
En vraagt men soms: Wat doet de griffie?
Dan geeft deze kaart jou het antwoord.
Bedankt voor al je inzet voor de politiek en de fracties in Houten
En veel succes met je nieuwe uitdagingen.

( N.B. Op de kaart staat de tekst: Als je plezier hebt in je werk, hoef je nooit te werken!)

CDA fractie
Gemeenteraad Houten

Read more http://cdahouten.nl/nieuws/verslag-gemeenteraadsvergaderingen-dd-11-december-2012