donderdag, 17 januari 2013 09:00

Winkels niet vaker open op zondag

Enkele maanden geleden heb ik een stukje op de website geschreven over een onderzoek van burgemeester en wethouders naar de behoefte aan verruiming van de winkelopensteling op zondag. In onze gemeente mogen winkels in Houten op maximaal 12 zondagen per jaar geopend zijn.

Daarnaast is er de mogelijkheid om maximaal 3 supermarkten of andere “levensmiddelenwinkels” ontheffing te verlenen om, in principe op alle zondagen, open te zijn vanaf 16.00 uur. Deze verruiming is alleen mogelijk als de gemeenteraad daartoe heeft besloten.

Het onderzoek is uitgevoerd onder het burgerpanel van de gemeente en de resultaten zijn besproken aan de gemeenteraadsvergadering van 11 december 2012. Bij het aanbieden van de resultaten hebben CDA-wethouder Kees van Dalen en de burgemeester (toen nog Cor Lamers) meegedeeld dat zij tegen de verruiming van de winkelopenstelling op zondag zijn.

Tijdens de raadsvergadering heeft het CDA een motie ingediend om de zondagsopenstelling van supermarkten en andere levensmiddelenwinkels niet te verruimen. De motie is mede ondertekend door ITH, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. De argumenten waren:
- Voor CDA, ChristenUnie en SGP geldt dat een collectieve rustdag per week ligt opgeslo-ten in de schepping. Deze fracties vinden het belangrijk dat er ruimte is voor bezinning, kerkelijke bijeenkomsten, samenzijn met gezin en vrienden enz. (Persoonlijk vind ik dit het belangrijkste argument; zie ook mijn vorige bijdrage op de website).
Voor alle 5 ondertekenaars van de motie geldt verder het volgende.
- Bij het burgerpanel (985 personen) bestaat geen meerderheid voor de verruiming (46% tegen, 39% voor, 15% “maakt niet uit”).
- Onder de winkeliers die regeerden is een duidelijke meerderheid tegen.
- De verruiming zou ten koste gaan van supermarkten/levensmiddelenwinkels die hun win-kel niet vaker op zondag willen openen.
- Werknemers die op zondag (liever) niet werken kunnen onder druk komen te staan om dat toch te doen; dat blijkt uit onderzoeken van vakbonden.
- De zondagsrust in de omgeving van de geopende winkels kan onder druk komen te staan (extra verkeer, geluid).
- De verruiming is in strijd met het duurzaamheidsbeleid van de gemeente (meer energie-gebruik).
Deze argumenten wegen zwaarder dan het economisch belang van maximaal 3 winkeliers.

De VVD haalde flink naar ons (en de andere ondertekenaars) uit en ook de PvdA vond de argumenten maar verschrikkelijk ouderwets. D66 zei het iets minder fel, maar was ook te-leurgesteld. Men was ook niet te spreken over het feit dat er eigenlijk geen debat meer mo-gelijk was, zodat de indieners van de motie zich konden laten overtuigen van hun “ongelijk’. Debat was natuurlijk wel mogelijk, maar de indieners hadden nu eenmaal goede argumenten en zijn niet over een nacht ijs gegaan. De argumenten tegen de verruiming zijn helemaal niet ouderwets; ze leven ook bij de inwoners en de meerderheid van de winkeliers.

De motie is aangenomen, uiteraard met de stemmen van VVD, PvdA D66 tegen. Ik vermeld hier nog bij dat CDA-raadslid Jan de Jong niet aan het debat en de stemming heeft deelge-nomen, omdat hij voorzitter van de Belangenvereniging Winkelcentrum Het Rond is en niet de schijn van belangenverstrengeling wilde wekken. Jan was op de publieke tribune gaan zitten.

Tot slot: waarschijnlijk wordt de Winkeltijdenwet binnenkort aangepast. Na die aanpassing zal het mogelijk zijn dat de gemeenteraad winkelopenstelling op alle zondagen de hele dag mogelijk kan maken, ook voor andere winkels dan supermarkten/levensmiddelenwinkels. Namens CDA, ITH, GroenLinks, ChristenUnie en SGP heb ik tijdens de raadsvergadering gezegd dat wij dan geen behoefte hebben om opnieuw een discussie over verruimde open-stelling van winkels op zondag te voeren.

Reacties zijn hartelijk welkom via telefoon (030) 637 21 23 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wim Adriaanse
raadslid

Read more http://cdahouten.nl/nieuws/winkels-niet-vaker-open-op-zondag