dinsdag, 04 oktober 2016 15:13

Red levens in jouw buurt

Op initiatief van Stichting HartslagNu Houten is het project Burgerhulpverlening bij reanimatie van start gegaan. Deze week tekende de gemeente hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU).

Dit was het officiële startsein voor het opzetten in de gemeente Houten van een HartslagNu netwerk. Dat is een reanimatienetwerk van beschikbare burgerhulpverleners en Automatische Externe Defibrillators (AED’s). Dat zijn apparaten om met stroomstoten iemands normale hartritme te herstellen.

Voor mensen die worden getroffen door een hartritmestoornis komt het erop aan dat er zo snel mogelijk hulp komt en het hart weer wordt geactiveerd. Hoewel de ambulances van de RAVU zo snel mogelijk ter plaatse zijn, is het van levensbelang om - in afwachting van de komst van de ambulance - het hartritme te activeren.

Dat kan met een defibrillator die eenvoudig is te bedienen door getrainde burgerhulpverleners. In het geval er een beroep op deze burgerhulpverleners wordt gedaan, krijgen zij van HartslagNu een signaal op hun mobiele telefoon met de mededeling waar op dat moment hulp nodig is. Op die manier wordt de eerste, vaak levensreddende, hulp geboden. Wanneer de ambulance arriveert, nemen de medewerkers van de RAVU de hulpverlening over.

Netwerk

De stichting HartslagNu, een samenwerkingsverband van de EHBO-vereniging, Rode Kruis, Reanimatie Bunnik e.o. en de werkgroep Hartstichting, gaat zich inspannen om een netwerk van AED’s in Houten te realiseren. Zo wil zij onder meer zorgen dat nog niet geregistreerde AED’s worden opgenomen in het systeem HartslagNu. Daarnaast gaat de stichting burgers met een reanimatie- en AED-diploma stimuleren zich te registreren als burgerhulpverlener in het systeem HartslagNu. Aanmelden kan via www.hartslagnu.nl.

Burgemeester Wouter de Jong: ‘Het is een uitstekend initiatief om met elkaar als inwoners, ondernemers en verenigingen in de gemeente samen te werken om de overlevingskans bij een hartstilstand fors te verhogen.’

De vrijwilligers zijn overigens niet de enigen die worden gealarmeerd als sprake is van een hartritmestoornis. Brandweerposten Houten en Schalkwijk rukken in zo’n geval ook uit en blijven dit doen.

Informatieavond

Op maandag 21 november is in het gemeentehuis een informatieavond over het project HartslagNu. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Belangstellenden zijn daar van harte welkom.