vrijdag, 01 februari 2013 16:37

Meer duidelijkheid bij oplaadpunten elektrische auto's

Om meer duidelijkheid te geven over welk parkeervak gereserveerd is voor het opladen van elektrische auto’s, heeft de gemeente een extra pijlbord opgehangen bij de openbare oplaadpunten.

Vanochtend hebben Michiel van Liere, wethouder Duurzaamheid (op de foto links) en elektrisch autorijder Gijs van Leeuwen zo'n bord onthuld bij het openbare oplaadpunt op het parkeerterrein aan de Prins Bernhardweg (foto).

Meer duidelijkheid

Wethouder Michiel van Liere (l) en e-rijder Gijs van Leeuwen onthullen een pijlbord.De negen openbare oplaadpunten die Houten op dit moment telt, hebben twee aansluitingen zodat twee auto’s tegelijk kunnen opladen. De openbare oplaadpunten staan precies tussen twee parkeervakken in. Elektrisch rijden is echter nog geen gemeengoed. Daarom heeft de gemeente bij elk oplaadpunt één van de twee parkeervakken daadwerkelijk gereserveerd voor het opladen. Tot nu toe was het onduidelijk om welke van de twee parkeervakken dit ging, waardoor beide vakken geregeld bezet werden door 'gewone' benzineauto’s.

Gevaarlijke situaties

De afstand die elektrische auto’s met een volle accu kunnen rijden, is nog steeds beperkt. Daarom is het nodig de accu op te laden zodra de auto stilstaat. Als de oplaadplaatsen bezet zijn door benzineauto’s ontstaan soms gevaarlijke situaties. Elektrische auto’s die dan maar dubbel parkeren of de laadkabel over de stoep leggen bijvoorbeeld. Ongewenst, vindt de gemeente, en reden om met pijlborden extra duidelijkheid te verschaffen. De duidelijkheid is ook de basis voor de gemeente om handhavend te kunnen optreden.

Toegenomen vraag

Door de toename van het aantal elektrische auto’s in Nederland (van 1141 in 2011 naar 7410 in 2012) is ook de vraag naar beschikbare oplaadpunten toegenomen. Een extra reden om de oplaadplaatsen ook daadwerkelijk beschikbaar te houden voor de elektrische auto’s. In de loop van 2013 zal Houten dertien openbare oplaadpunten tellen.

Read more https://www.houten.nl/nieuws/artikel/1635/