donderdag, 31 januari 2013 10:38

Veiligheidsbeeld 2012: gezamenlijke aanpak werkt

In 2012 is het totaal aantal misdrijven in Houten met 1% licht gedaald ten opzichte van 2011. Houten zet daarmee de dalende trend sinds 2010 voort.  De ontwikkeling van de criminaliteit laat een wisselend beeld zien: het aantal autokraken en woninginbraken is toegenomen, terwijl het aantal  fietsdiefstallen, vernielingen en bedrijfsinbraken is gedaald.

Woninginbraken

Het aantal woninginbraken is in 2012 met 16% gestegen ten opzichte van 2011. Na een aanvankelijke daling van het aantal woninginbraken in de eerste acht maanden van 2012 valt met  name de sterke stijging in de laatste vier maanden (+136%) ten opzichte van 2011 op.  Een verklaring hiervoor is een forse toename van het  aantal pogingen (+42%) en niet zozeer een stijging van het aantal geslaagde woninginbraken (+5%). Dit betekent dat het woninginbrekers vaak niet lukt om in een woning in te breken. De reden hiervan kan zijn dat ze gestoord worden tijdens de poging of dat huizen in Houten over goed hang- en sluitwerk beschikken die voldoen aan het politiekeurmerk Veilig Wonen.  Het aantal   woninginbraken in Houten ligt overigens nog steeds onder het regionaal gemiddelde.

Autokraken

Het aantal autokraken is in 2012  met 46% fors toegenomen ten opzichte van 2011. De meeste autokraken werden gepleegd in de eerste vier en de laatste vier maanden van 2012.  Waarschijnlijk omdat het dan langer donker is. Bij autokraken zijn de dieven vaak uit op het stelen van airbags en navigatieapparatuur.

Fietsdiefstal

Het aantal fietsdiefstallen is in 2012 met 15% gedaald. Dit is een positieve ontwikkeling ten opzichte van de voorgaande jaren. Fietsers weten de weg naar de twee gratis en bewaakte fietstransferia op station Houten en Castellum steeds beter te vinden.

Vernielingen

Het aantal vernielingen is in 2012 verder gedaald met 27% ten opzichte van 2011. Het gaat hierbij om vernielingen in de openbare ruimte zoals vernielingen aan gebouwen, maar ook vernieling van bijvoorbeeld auto’s of prullenbakken en ander straatmeubilair. In het algemeen herstelt de gemeente de schade snel na een melding, ook graffiti wordt zo spoedig mogelijk verwijderd (racistische uitingen zelfs binnen 24 uur).

Samenwerken aan veiligheid

De gemeente werkt samen met politie en brandweer hard aan een veilige leefomgeving. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben wij ook uw hulp bij nodig. U kunt zelf maatregelen treffen waardoor inbrekers en autodieven minder kans op succes hebben. Zorg bijvoorbeeld voor goed hang- en sluitwerk en voor goede verlichting om het huis. En laat geen waardevolle losse spullen in uw geparkeerde auto achter. Bel bij verdachte situaties direct met alarmnummer 112, dat vergroot de pakkans door de politie.
Vernielingen in de openbare ruimte  kunt u melden via meldpunt openbare ruimte. Dit is belangrijk  zodat schade snel kan worden hersteld en we in Houten een prettig leefomgeving houden. Als u zelf slachtoffer bent geworden van vernieling is het belangrijk dat u daarvan aangifte doet bij de politie. Kijk hier voor meer tips over wat u zelf kunt doen. De veiligheidscijfers voor Houten kunt u hier inzien. Kijk voor het rapport voor de hele regio Utrecht op www.stopdecriminaliteit.nl.

Read more https://www.houten.nl/nieuws/artikel/1631/