dinsdag, 29 januari 2013 21:00

Verslag raadsvergadering 29 januari j.l.

Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie

 Dit raadsvoorstel werd op verzoek van de PvdA alsnog geagendeerd voor de debatraad. Het werd al snel duidelijk dat de coalitiepartijen zich in het stuk konden vinden, al maakte de PvdA zich wat zorgen omdat het stuk in de pers enigszins eenzijdig was belicht.

Hier leek het of de nadruk lag op het uitdelen van boetes aan mensen die niet willen meewerken aan het ingezet worden om zo werkervaring op te doen. Het leek wel strafcorvee. Paul Soesbergen van de VVD kon deze partij gerust stellen. Het gaat de VVD ook vooral om het weer bij het arbeidsproces betrekken en het uit het sociale isolement halen van deze mensen, de pers had de negatieve kant wel erg benadrukt.

Soesbergen: "Het gaat hier om heel sociaal beleid in Houten waar ik als VVD-er en mens trots op ben. We zijn het er geheel over eens dat het maatwerk moet zijn en dat die mensen welke geholpen moeten worden daadwerkelijk geholpen worden. Indien iemand met een uitkering om redenen niet kan deelnemen wil dit niet zeggen dat die persoon maar gekort moet worden op de uitkering. Het gaat hier juist om die mensen die niet willen en wel kunnen. Sancties zijn absoluut geen doel maar een middel.

Werk is nog altijd de beste sociale activering, zo zei ook Wethouder van Dalen later. GroenLinks maakte het tussendoor nog even bont door een gitzwart toekomstbeeld te schetsen waarbij mensen in de bijstand anderen uit hun werk verdrijven. Je vraagt je dan af of GroenLinks nog wel zin in de toekomst heeft met zo'n toekomstbeeld.

Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2013 - 2022

De raad heeft kennis genomen van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs dat naar de mening van de VVD fractie erg lang op zich heeft laten wachten. Er is al enige jaren bekend dat voor het meerjarig onderhoud van de schoolgebouwen onvoldoende is gereserveerd en dit is dan ook bij de begroting steeds als risico meegenomen. Yvonne van Dijk: "Wij hebben niet willen wachten tot de begroting van 2014 maar hebben het collegebesluit gesteund om per direct het per jaar benodigde extra geld  te reserveren voor onderhoud naar de huidige normen. Achterstallig onderhoud waardoor de leefbaarheid binnen scholen sterk achteruitgaat vinden wij onaanvaardbaar.

Voor wat betreft uitbreidingswensen van de basisscholen voor PC onderwijs die fuseren in Houten Noord roepen wij het college op om eerst af te wachten hoeveel ouders er daadwerkelijk kiezen voor de fusiescholen voordat er daadwerkelijk wordt bijgebouwd en vooral te kijken naar ruimte op andere nabijgelegen scholen die ook de gevolgen van een teruglopend aantal kinderen in de wijken merken. Ook voor de door college de Heemlanden verwachte tijdelijke groei in leerlingenaantal zal een oplossing gevonden moeten worden. Hier zullen wij er op toezien dat gekeken wordt naar mogelijkheden in bestaande leegstaande (kantoor)gebouwen.

Alleen voor VMBO Houtens zijn wij geen tegenstander van uitbreiding in de vorm van nieuwbouw. Deze school is bewust zo opgezet dat er bijgebouwd kan worden en de kosten hiervan lijken zelfs lager uit te gaan pakken dan bij de bouw van de school was voorzien. De VVD is zeer verheugd dat deze school zo’n succes is bij de Houtense leerlingen.


Een noviteit was het raadsvoorstel 'Maandelijkse begrotingswijziging januari 2013'. Gezien de financieel uitdagende tijd waarin we leven is besloten om maandelijks de vinger aan de pols te houden. Nu is het met nieuwe processen nog wel eens even wennen, zo nu ook. Het raadsvoorstel was pas vijf dagen eerder beschikbaar gesteld via de stukken. Doordat  deze niet actief was verspreid, maar passief ter beschikking stond waren er meerdere fracties niet in staat gebleken om de stukken goed door te nemen. Ook Perjan Moors van de VVD gaf aan nog wat vragen te hebben die normaal te technisch zijn om in de debatraad te stellen. Er werd dan ook besloten het voorstel aan te houden met uitzondering van het beslispunt om een krediet van €520. beschikbaar te stellen voor de opzet en uitvoering van ICT ten behoeve van Werk en Inkomen Lekstroom (WL). Indien dit niet gedaan zou worden zou de invoering van WIL ongewenst vertraging oplopen.

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/53191/