dinsdag, 15 november 2016 18:41

Houten is goed op weg met hulp in de huishouding

Tegen de landelijke trend in gaat Houten vanaf januari 2017 méér geld uitgeven aan de huishoudelijke ondersteuning. De zorgaanbieders krijgen financieel meer armslag doordat Houten hogere tarieven beschikbaar stelt, er komt een extra voorziening voor cliënten die zwaardere zorg nodig hebben en mantelzorgers kunnen blijvend gebruik maken van de huishoudelijke ondersteuning. 

Er is veel te doen over de veranderingen bij de hulp in de huishouding in Nederland. Boze, teleurgestelde cliënten, rechtszaken die aangespannen worden en gemeenten die teruggefloten worden door de minister of door de rechter. Dat is gelukkig allemaal niet aan de hand in Houten. Onlangs heeft de Centrale Raad van beroep uitspraak gedaan over de huishoudelijke ondersteuning naar aanleiding van bezwaren van cliënten. Een uitspraak die gevolgen heeft voor alle gemeenten in Nederland. Kort samengevat komt het er op neer dat de rechter vindt dat cliënten recht hebben op maatwerk en de ondersteuning moeten krijgen die ze nodig hebben. Laat dat nu precies zijn waarvoor de verantwoordelijke wethouder Jocko Rensen, zich vanaf dag één hard voor heeft gemaakt. Dat is dus goed nieuws! De wethouder weet zich ook gesteund door de gemeenteraad en de PvdA die zowel lokaal en landelijk de zorg serieus neemt.

Eerlijk is eerlijk, ook in Houten valt bij de hulp in de huishouding nog wel wat te verbeteren. Het vastleggen van de afspraken over wat er wel en niet gedaan wordt, kan beter en dat gaat de wethouder nu ook aanpakken. Maar het belangrijkste vinden we als PvdA toch wel dat we in Houten vanaf het begin zijn uit gegaan van de gedachte dat je moet doen wat nodig is, uitgaan van echte mensen met echte verhalen. En dus niet hoe je een ‘systeem’ het meest efficiënt kunt invoeren. Ook de invoering in Houten kostte de nodige kruim. Het is een omslag voor zowel cliënten, de zorgaanbieders en de ambtenaren om af te stappen van standaardzorg en afvinklijstjes en je richten op wat iemand echt nodig heeft.

Maatwerk hadden en hebben we in Houten hoog in het vaandel staan. Ook in Houten hebben we het afgelopen jaar het beschikbare geld anders moeten verdelen, dat kan ook niet anders als het budget met 40% gekort is. De wijze waarop de wethouder huishoudelijke ondersteuning heeft aangepakt , wordt waarschijnlijk straks praktijk in heel Nederland. We zijn alvast goed op weg, vinden we als PvdaHouten en daar mogen we best trots op zijn.

Fractie PvdA Houten